Start van hoofdcontent

Zaanstreek-Waterland

NL
V

Dit zijn de gevolgen van de corona-maatregelen voor Zaanstreek-Waterland

12 maart 2020, 16.40 uur · Aangepast 13 maart 2020, 14.36 uur · Door Redactie

ZAANSTAD - De maatregelen van het kabinet om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben de komende weken ook grote gevolgen voor het openbare leven in Zaanstreek-Waterland. Kijk hieronder wat voor gevolgen de maatregelen van de Nederlandse regering hebben.

NH Nieuws

In een persconferentie lieten minister Bruins van Zorg, Jaap van Dissel van het RIVM en premier Rutte weten dat bijeenkomsten van meer dan 100 mensen niet niet meer georganiseerd zullen worden. Deze maatregel geldt tot eind maart.

 • "Neem je verantwoordelijkheid om te zorgen dat dit virus zich niet verder verspreidt." Dat is de boodschap van voorzitter van Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland Jan Hamming in gesprek met NH Nieuws. Als inwoners toch bijeenkomsten organiseren waar meer dan 100 mensen op af komen, zal de Veiligheidsregio ze aanspreken. "We zullen alle instrumenten inzetten om dit waar te maken." Al verwacht Hamming dat dit niet nodig zal zijn, hij ziet dat organisatoren van evenementen zelf al afschalen.
 • Het evenement Landbouw Vakdagen West-Nederland stopt na vanmiddag. De standhouders is door de organisatie te kennen gegeven dat ze vanavond en morgen kunnen afbouwen. Organisator Johan Wolters ziet er niets in om de bezoekers nu op stel en sprong van het terrein af te sturen. "Ik wil geen paniek." Standhouders begrijpen de beslissing, zegt Wolters.
 • Het Zaans Museum sluit de locaties op de Zaanse Schans en het Czaar Peterhuisje.
 • Basisscholen zullen vaker klassen naar buiten sturen.
 • Het Zaantheater en De Purmaryn gelasten alle voorstellingen af. Vanavond gaan de voorstellingen van Van Dik Hout en Vigo Waas (Het Zaantheater) en Sjors van der Panne (Purmaryn) al niet door. "Bijna al onze voorstellingen zijn voor meer dan 100 bezoekers", zegt Angelique Finkers, directeur van het Zaantheater. "Voor artiesten en bezoekers is dit ingrijpend." Mensen die een kaartje hebben gekocht, krijgen een email.
 • De gemeente Zaanstad zal geen bijeenkomsten meer organiseren waar meer dan 100 mensen verwacht worden. Ook kunnen de wethouders niet meedoen met NLDoet. "Ze zouden gaan schilderen, scheppen en grasmaaien en ze houden ruimte in hun agenda om dit later in te halen", zegt een woordvoerder.
 • Het Dijklander Ziekenhuis in Purmerend verzet of annuleert verschillende bijeenkomsten. Medewerkers gaan niet meer naar zakelijke bijeenkomsten of op zakenreis. Privé mogen medewerkers niet meer naar risicogebieden. "Deze maatregelen nemen we niet alleen om bij te dragen aan het verkleinen van de kans op verspreiding", zegt bestuursvoorzitter Arno Timmermans. "We willen hiermee ook inzetten op maximale beschikbaarheid van medewerkers zodat we de zorg voor onze patiënten zoveel mogelijk te kunnen waarborgen."
 • Het festival Bestival in Volendam dat voor 14 maart gepland stond, is uitgesteld. Een nieuwe datum is nog niet geprikt.
 • Bioscoop Pathé in Zaandam blijft open, maar laat maximaal honderd mensen per zaal toe. Mensen die al een kaartje hebben gekocht maar toch niet willen gaan, krijgen hun geld terug.
 • Zwembad de Waterdam in Volendam stelt de kinderdisco van vrijdagavond uit. Andere activiteiten gaan wel door omdat deze niet meer dan 100 bezoekers trekken. Mocht bij het recreatief zwemmen het aantal bezoekers richting de 100 gaan, dan is het mogelijk dat het zwembad de toegang (tijdelijk) weigert.
 • Alle katholieke kerken gelasten de missen af. Uitvaarten worden in kleine kring georganiseerd, met de mogelijkheid tot een uitgebreidere viering op een later moment.
 • Het vrijdaggebed in de Sultan Ahmet Moskee in Zaandam is afgelast.
NH Nieuws / Mischa Korzec - NH Nieuws / Mischa Korzec

Basisscholen

De basisscholen van stichting AGORA Zaanstreek blijven gewoon open. Toch verwacht Rien Spies, bestuursvoorzitter van de scholenkoepel met 24 basisscholen, wel dat er iets gaat veranderen. Mensen die ziek zijn, ook al is het maar een neusverkoudheid, worden gevraagd thuis te blijven. "Leraren kunnen ook ziek zijn. Klassen zullen vaker naar huis gestuurd worden dan we nu gewoon vinden." Vooralsnog heeft hij geen extra ziekmeldingen gekregen, sinds de persconferentie van het RIVM. 

Dit bericht wordt aangevuld.

Corona in Noord-Holland

Benieuwd naar de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus in Noord-Holland? Wij verzamelen het laatste nieuws op onze themapagina.