Ga naar Content

Vertrekkend burgemeester Tange waarschuwt voor grote gemeentelijke fusies

WORMERLAND - Vertrekkend burgemeester Tange gaat deze week na 20 jaar burgemeesterschap in Wormerland met pensioen. In zijn afscheidsinterview waarschuwt hij voor grote gemeentelijke fusies die eraan zitten te komen en waarom het behoud van kleine gemeentes juist zo belangrijk is:  "Dat is de enige manier om het met elkaar in de samenleving goed te doen."

Met zijn twintig jaar burgemeesterschap is Tange de langstzittende burgemeester in een gemeente. NH-Nieuws liep met hem door Wormerland en sprak over zijn tijd als burgervader.

Tange is een voorstander van kleine gemeenschappen en waarschuwt voor de komst van grote gemeentelijke fusies. Hij onderstreept dan ook het belang van kleine gemeenten. "Het voordeel is dat je elkaar kent, dat als er iets, dat je elkaar daar makkelijk over aan kan spreken en daar wat aan kan doen.”  Natuurlijk moeten grote zaken als ziekenhuizen wel samen geregeld worden, vindt Tange: “Dat je serieus genomen kunt worden bij nieuwe ontwikkelingen. Dat is de enige manier om het met elkaar in de samenleving goed te doen.”

Grote brand

Hij heeft veel meegemaakt tijdens de twee decennia als burgemeester van Wormerland. De grote cacaobrand in 2003 zal hem bijvoorbeeld altijd bijblijven. "Dat was heel ingrijpend. We moesten een complete woonwijk en scholen ontruimen. Als je erop terugkijkt, in de wetenschap dat alles goed is verlopen, is het ook weer een mooie ervaring. Dat klinkt misschien gek, voor zo'n grote brand, maar toch is het een mooie ervaring."

Maar ook de beschuittoren en het raadhuisje in Jisp, waar hij veel mensen getrouwd heeft,  koestert hij. "Het is goed dat de gemeente dit altijd goed is blijven verzorgen."

Tange zit ook met zijn pensioen niet stil. Hij blijft actief als voorzitter voor verschillende clubs en verenigingen. Hij hoeft zichzelf geen zorgen meer te maken over bestuurlijke problemen van de gemeente. De vervanging van de Zaanbrug, die wegens financiële tekortkomingen al jaren wordt uitgesteld, is daar één van. Toch vindt hij het zelf allemaal wel meevallen met die 'problemen'.

Tange: "Ik zeg wel eens: als het grootste probleem in een gemeenschap met 16.000 mensen het vervangen van een brug is, zou ik meteen tekenen voor het burgemeesterschap."

Opvolger

Judith Michel-de Jong (46) wordt op 14 april 2020 officieel beëdigd als opvolger van Tange.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!

Lees ook