Ga naar Content

Heemskerkse maakt snert voor burgersurveillance: "Dit verdienen ze"

HEEMSKERK - De burgersurveillance van Burgerparticipatie IJmond (BIJ) zat woensdagavond aan tafel bij de Heemskerkse Francis Roemer. Ze bereidde verse erwtensoep, als waardering voor de vrijwilligers die hun ronde lopen. "Ik durf nu weer over straat."

Foto: NH / Dennis Mantz

Na meer dan een jaar van mishandelingen, berovingen en intimidaties door een gewelddadige jeugdbende in de regio Beverwijk en Heemskerk gaat het gelukkig de goede kant op volgens Francis. "Je merkt echt dat het werkt", lacht ze terwijl ze roert in de pan erwtensoep.

"Ik durf nu weer normaal over straat met de hond. En dat is de verdienste van deze vrijwilligers. Ze verdienen als het aan mij ligt wel drie keer in de week snert. We zijn ze gewoon ontzettend dankbaar en dan spreek ik ook namens de buurt, denk ik", aldus de Heemskerkse.

Tekst gaat verder onder de video

200312_SNERT - NH Nieuws

'Pilotenbende'

De zogeheten Pilotenbende veroorzaakt al sinds begin 2019 behoorlijke rumoer in en rond de Pilotenbuurt in Beverwijk. Na meerdere mishandelingen en gewelddadige berovingen was voor buurtbewoners de maat vol: zij liepen een protestmars om hun stem te laten horen aan de politiek. 

Een groep bewoners nam het heft in eigen handen en startte een burgersurveillance door de buurten. Sinds het starten van die surveillance is de activiteit van de Pilotenbende flink afgenomen.

Lees ook