Ga naar Content

Tweede wereldtitel voor Esmee Visser en Victor Ramler op Jaap Edenbaan

AMSTERDAM - De Beinsdorpse Esmee Visser heeft de 5000 meter bij het WK voor studenten op haar naam geschreven. Op de Jaap Edenbaan in Amsterdam snelde ze naar een tijd van 7:34.69. Dinsdag won ze ook al de 3000 meter. Even later was Victor Ramler ook duidelijk de beste op de 10.000 meter voor mannen. 

Foto: NH Sport / Edward Dekker

5000 meter vrouwen

Visser reed woensdagavond met die tijd een nieuw baanrecord op de Jaap Edenbaan. Achter haar eindigde Magdalena Czyszczon uit Polen als tweede. Zij moest ruim tien seconden toegeven op de Noord-Hollandse: 7:45.30.

"Ik zie de lol wel in deze dagen", reageert Visser bij NH Sport. "Als het een echt WK was geweest had ik hier niet zo vrolijk gestaan, maar dit is een leuke afsluiting van het seizoen voor mij."

Over haar baanrecord: "Ik denk alleen dat niemand weet wat die tijd waard is. Dit is een buitenbaan. Als het een keer windstil is, kan ik veel harder. Ik heb liever een baanrecord van 7:10, zeg maar."

Esmee Visser ziet de lol in van dit WK - NH Nieuws

"Het seizoen stopt niet als het klaar is, want ik ben nu alweer druk met volgend seizoen"

esmee visser

Sanne in 't Hof legde met een tijd van 7.48.27 beslag op het brons. Zij gaf in de slotfase teveel toe op Czyszczon om het zilver te pakken. Achter haar werden Anna Kovaleva en Ann-Marie Lindqvist vierde en vijfde.

10.000 meter mannen

Ramler, dinsdag al de beste op de 5000 meter, reed een persoonlijk record van 14:17.03 in de stromende regen. De Amsterdammer was daarmee verreweg de snelste. De Amerikaan Ethan Cepuran greep het zilver met een tijd van 14:31.15. Nederlander Jeroen Janissen was goed voor het brons. Hij deed 14:33.83 over de tien kilometer. Szymon Palka en Jegor Domoratskij  vielen buiten het podium.

Ondanks de goede race van Ramler baalde hij wel even, omdat hij 26 in plaats van 25 rondes reed. "Ergens is het bord niet mee gaan tellen", vertelt hij. "Dus ik heb een rondje teveel gereden. Toen ik over de finish was baalde ik enorm. Het was eventjes heel hectisch. De rit erna was ik in spanning aan het afwachten, maar uiteindelijk maakte het niet uit."

Victor Ramler reed een rondje teveel, maar achteraf maakt dat niet uit - NH Nieuws

"Zeker na gisteren was ik zenuwachtiger, omdat ik de wereldtitel nog een keer wilde pakken"

Victor Ramler

Donderdag

Donderdag gaat het programma om 12.50 uur verder met de ploegenachtervolging vrouwen en de mannen (13.35 uur). Vervolgens rijden de vrouwen (14.25 uur) en de mannen (15.20 uur) ook nog de 1000 meter.

Op de slotdag, vrijdag, gaat om 12.30 uur de mixed teamsprint van start. Om 15.00 uur is de finale van de massastart.

Erik-Jan Brinkman verzorgt het commentaar tijdens dit internationale schaatsevenement op de Jaap Edenbaan.

Vrijkaarten

Je kunt ook zelf bij het evenement aanwezig zijn en kaarten winnen. Stuur dan een mailtje naar [email protected].

Lees ook