Ga naar Content
IJmond

'Concilie der Lege Kerken' vrijdag in Grote Kerk in Beverwijk

11 maart 2020, 21.17 uur
Door: Redactie · Foto: NH

BEVERWIJK - Aanstaande vrijdag organiseert Bert Kisjes (80) het zo genoemde 'Concilie der Lege Kerken' in de Grote Kerk in Beverwijk. Waarom? "We willen het succes met het experiment dat we hier hebben, delen met de buurt, politiek en kerkbesturen in Nederland. Dat de kerk in de 21ste eeuw weer een gezicht krijgt waar we in een stad of dorp samen van kunnen genieten."

Volgens Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed zijn er ongeveer 7.100 kerken in Nederland, waarvan al bijna 1.800 een andere bestemming hebben gekregen. Ondernemers springen er dankbaar op in en maken er een trampolinepark, fitnessschool of appartementencomplex van. Maar dat kan ook anders, zo verzekert Kisjes tegenover NH Nieuws. "In 2015 heb ik aan het kerkbestuur de sleutel van het leegstaande kerkgebouw gevraagd om er een experiment te doen. En als ik nu zie hoe wij dat hier de afgelopen jaren hebben ingevuld, dan maakt me dat trots."

"Het gaat dan over mensen in de stad die dingen bedenken en ze hier kwijt kunnen. Van hobbykoks die koken voor mantelzorgers tot exposities en ouderen die hier hebben gevoetbald. Wat ik hoopte te bereiken is hier gelukt en dat willen we gaan delen vrijdag", aldus Kisjes.

Tekst gaat verder onder de video.

200310_CONCILIE_LEGE_KERKEN - NH Nieuws

Kisjes wil het succes in de kerk delen met politici, buurbewoners en bestuursleden van (leegstaande) kerken.

Onder leiding van dagvoorzitter Dennis Nolte vindt er vrijdag - op de 80ste verjaardag van Kisjes - het concilie plaats. "Het is geslaagd als je met nieuwe ideeën, inzichten en contacten naar huis gaat", vertelt Nolte.  "Hoe je misschien in je eigen lege kerk, waar je dan nog mee aan het worstelen bent, weer een stap vooruit kan maken."

Reportage Mensenkerk
Benieuwd naar wat er in de Grote Kerk gebeurt? Aanstaande vrijdag wordt de reportage De Mensenkerk opnieuw uitgezonden op ons tv-kanaal. De uitzendtijden zijn 18.20/20.20 en 22.20 uur.

Meer nieuws uit de IJmond?

➡️ Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond, speciaal voor IJmonders. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws!  

➡️ Stuur een mail naar onze verslaggevers via ijmond@nhnieuws.nl

➡️ Volg het laatste nieuws altijd via NHNieuws.nl/IJmond