Ga naar Content

Gemeente Enkhuizen pakt mountainbike parcours aan na bodemverontreiging

ENKHUIZEN - Het  mountainbike parcours van wielervereniging West-Frisia in Enkhuizen wordt op zeer korte termijn aangepakt door de gemeente, omdat de grond van het traject sterk verontreinigd is. Het parcours hoeft niet dicht.

Foto: Het Schoorlse parcour tijdelijk helemaal open. Adobe Stock

Het parcours langs de Oosterdijk was vroeger een stortplaats, ook wel 'De Bult' genoemd. De provincie heeft destijds het gebied afgedekt met een laag grond. Maar uit recent onderzoek blijkt dat die laag op een aantal plekken te dun is en er onder meer lood vrijkomt.

Sterk verontreinigd

De verontreiniging kwam aan het licht toen de wielervereniging de gemeente had gevraagd om op een aantal plekken het parcours op te hogen. Bij de inspectie van de locatie bleek aan de randen van het parcours plastic zichtbaar van de oude vuilstort. Er is vervolgens aavullend onderzoek gedaan waaruit is gebleken dat de grond sterk verontreinigd is met lood, PAK en Pfos en de afdeklaag vooral rond de randen erg dun is.

Handen wassen

Er komt nu, in samenspraak met de wielervereniging, een plan om te zorgen dat de kwaliteit van de bodem op korte termijn op orde is. Tot die tijd gelden er wel extra maatregelen voor kinderen tot zes jaar oud. Zij moeten hun handen wassen na het fietsen en er moet worden voorkomen dat er grond wordt ingenomen. Verder hoeft de locatie niet te worden afgesloten, aldus de gemeente Enkhuizen.

De wielervereniging West-Frisia zegt in een korte reactie volgende week om tafel te zitten met het bestuur over of er verder nog acties moeten worden ondernomen.

💬 Mail ons met jouw verhaal!
Heb jij tips, een verhaal te vertellen of een interessante foto gemaakt? Stuur ons jouw nieuws via [email protected]!