Ga naar Content

Felblauwe woning Amstelveen moet overgeschilderd worden in lichtere kleur

AMSTELVEEN - Een huiseigenaar die zijn huis in Amstelveen felblauw heeft geschilderd, moet dit op last van een gemeentelijke dwangsom, overschilderen in een lichtere kleur. De gemeente heeft meerdere klachten ontvangen van omwonenden en oordeelt dat er sprake is van een welstandsexces. 

Foto: RTV Amstelveen

Dat meldt mediapartner RTV Amstelveen. De woning is het enige huis in de omgeving met een felblauwe kleur. In 1994 heeft de gemeente een vergunning verleend voor de woning met gevels in een lichtblauwe kleur. De andere huizen in de buurt hebben een witte of lichte zandkleur. De felle kleur blauw die vorig jaar is aangebracht wijkt hier sterk van af, waardoor het woongebied geen eenheid meer vormt.

Lastige kwestie

Wethouder Herbert Raat vertelt dat de zaak is gaan rollen nadat er meerdere klachten van omwonenden binnenkwamen: "Het is een lastige kwestie die van beide kanten te beargumenteren is. Daarom ben ik zelf gaan kijken. Nadat ook de Stadsbouwmeester van mening is dat er sprake is van een welstandsexces, is het kwartje de kant van de omwonenden opgevallen en hebben we besloten te gaan handhaven.”

Eerder kwam een soortgelijke situatie ook in het nieuws. In Den Helder werd er geruzied over een huis in appeltjesgroen. Een rechter heeft zich er destijds over gebogen en besloot dat het huis een nieuwe kleur moest krijgen. 

Lees ook

De gemeente is op basis van de Woningwet en de Welstandsnota bevoegd om handhavend op te treden bij een welstandsexces. Een welstandsexces houdt in dat er buitensporigheden in het uiterlijk van een bouwwerk zijn aangebracht die ook voor niet-deskundigen overduidelijk zijn. Bijvoorbeeld als de gevels die naar de openbare weg gericht zijn zodanig veranderd worden dat het bouwwerk niet meer past in het ontwerp en de vormgeving van de wijk en de aangrenzende woningen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!