Zaanstreek-Waterland

Erin Bouwen: "Afbranden school op Lesbos staat symbool voor de ellende die daar nu losbarst"

11 maart 2020, 10.29 uur · Aangepast 11 maart 2020, 10.44 uur · Door Redactie

ZUIDERWOUDE - Erin Bouwen uit Zuiderwoude zet zich al jaren in voor de gestrande vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos. Met pijn in haar hart zag ze dat het schooltje dat gebouwd is met hulp van One Happy Family dit weekend is afgebrand.  Ze maakt zich zorgen over de situatie en gaat door met het inzamelen van geld en spullen om de mensen daar te helpen

Erin komt al sinds 2015 op Lesbos om te helpen. "Ik was in shock over de ellende toen we daar in 2015 voor de eerste keer kwamen, maar nu ik zie dat de situatie alleen maar erger wordt, is dat wel machteloosheid to the max'", zegt Erin. De situatie is momenteel levensgevaarlijk op Lesbos en Erin blijft voorlopig thuis en probeert hier te doen wat ze kan.

Niet meer naar school

De school betekent veel voor kinderen in het vluchtelingenkamp. Het is vaak de enige dagbesteding die ze hebben. Dat die school nu in vlammen is op gegaan, is dan ook een ramp voor de kinderen. Ze kunnen nu de hele dag niets anders doen dan uitzichtloos wachten.

De wachttijd op herplaatsing voor de gezinnen die in het kamp aankomen, is inmiddels opgelopen tot ongeveer twee jaar.

Blijven helpen

Erin Bouwen uit Zuiderwoude blijft helpen en zamelt spullen in voor de vluchtelingen en ze geeft geld. Dit geld komt direct terecht bij de mensen die het nodig hebben. Vluchtelingen die het eiland inmiddels hebben verlaten zijn vrienden van de familie geworden. Erin: “We zijn zelfs samen op vakantie geweest.”

Sombere toekomst

De vraag of het goedkomt raakt Erin duidelijk. “Ik wil heel graag dat het goedkomt, ik wil heel graag het vertrouwen hebben dat er oplossingen komen die de situatie gaan veranderen, helaas weet ik het niet.” Ondanks de hopeloze situatie blijft Erin zich op afstand inzetten.