Ga naar Content
Haarlem

Extra hekken bij Hekslootpolder om vossen te weren: "Nu zijn we slimmer dan de sluwe vos"

11 maart 2020, 08.30 uur · Aangepast 11 maart 2020, 12.13 uur
Door: Redactie · Foto: NH

HAARLEM - Er worden extra maatregelen genomen om de laatste weidevogels bij de Hekslootpolder te beschermen tegen vossen. En dat is nodig volgens ecoloog Martijn Struijff van Landschap Noord-Holland. "De vos heeft de zwakke plekken gevonden in het raster en we zorgen er nu voor dat we slimmer zijn dan de sluwe vos."

Twee jaar geleden werden de vossenrasters neergezet in de polder. Een hekwerk met stroom erop. Maar dat bleek niet voldoende te zijn om de vogels te kunnen beschermen tegen de vos. 

Tekst loopt door onder de video

200310_WEIDEVOGELS - NH Nieuws

De onderste draad van het hek stond niet onder stroom en de vos kwam daar al gauw achter. Hij groef een gat en wist zo onder het raster door te kruipen en de jonge weidevogeltjes die nog niet konden vliegen, op te eten. 

Maatregelen

Om de laatste paar tureluurs en kievieten van Haarlem echt te kunnen beschermen zijn er dus meer maatregelen nodig. 

En dat begint met het vergroten van het gebied waar de weidevogels kunnen broeden, van drie naar 50 hectare. De vossenrasters stonden te dichtbij voor de weidevogels waardoor ze soms toch buiten het afgezette gebied gingen zitten.

Met het vergroten van het beschermde gebied, moet dit voorkomen worden. Daarbij is het gebied voor een groot gedeelte omringd door water, waar nu aan de kant stroomdraden worden gespannen. 

Lees ook

De vos zal hierdoor geen mogelijkheid hebben om het land op te klimmen. Bij de kant waar geen water is, zijn extra stroomdraden gespannen en is tuingaas geplaatst, waardoor de vos niet onder het hek door kan graven. 

Al met al is het een enorme klus, maar volgens de kenners is het de moeite waard. "Dit gebied is nat en echt aantrekkelijk voor weidevogels. Vroeger zater hier ook heel veel weidevogels", vertelt vogelliefhebber Andries Kampstra. "Als het lukt om ze te beschermen, dan kan de populatie hier groeien. "

Lees ook