Ga naar Content

Lege vluchten niet meer de lucht in: versoepelde wetgeving rondom coronavirus

SCHIPHOL - De Europese regels voor het gebruik van start- en landingstijden (slots) op luchthavens worden tijdelijk versoepeld. De Europese Commissie komt "heel snel" met wetgeving vanwege de gevolgen van het coronavirus voor de sector, kondigde voorzitter Ursula von der Leyen vandaag aan.

Interieur van een KLM-vliegtuig - Foto: KLM/Paul Ridderhof

De luchtvaartbranche had vorige week om coulance gevraagd. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) had Brussel om opschorting van de regels verzocht.

De capaciteit op luchthavens wordt verdeeld door zogenoemde slotcoördinators. Op Schiphol is Airport Coordination Netherlands (ACN) verantwoordelijk voor de verdeling van start- en landingsrechten. Luchtvaartmaatschappijen zijn verplicht minstens 80 procent van aan hen toegewezen slots ook echt te gebruiken. Als ze dat niet doen kunnen ze die in het volgende jaar verliezen. Veel maatschappijen, waaronder KLM, vliegen om die reden nu met beperkt gevulde vliegtuigen.

Impact

Het virus heeft een "enorme impact" op de luchtvaartindustrie, zei Von der Leyen. "En het gaat met de dag slechter. We willen het tijdelijk makkelijker maken voor maatschappijen om hun slots te houden. Dat zal ook de CO2-uitstoot verlagen doordat vrijwel lege vliegtuigen niet meer de lucht in hoeven", voegde ze eraan toe.

Voor vluchten van en naar China gold al een uitzondering.

Lees ook