Start van hoofdcontent

Gooi

NL
V

Celstraffen tot 15 jaar voor 'spotters' in moordzaak Huizer spyshopmedewerker

9 maart 2020, 16.03 uur · Door ANP

HUIZEN - De twee mannen die zich schuldig hebben gemaakt aan medeplichtigheid aan de moord op spyshopmedewerker Ronald Bakker uit Huizen, zijn veroordeeld tot 15 en 13 jaar cel. Er was begin vorige maand 16 en 14 jaar gevangenisstraf tegen het tweetal geëist.

HFV Photo Services

Volgens de rechtbank staat vast dat Mourad B. (30) en Ali M. (31) voorafgaand aan de liquidatie in 2015 actief waren als 'spotter'. Zij brachten de bewegingen van Bakker (59) tot vlak voor zijn dood nauwgezet in kaart en gaven zijn signalement door, evenals het kenteken van de auto waarin hij reed. B. volgde hem op de avond van de moord zelfs tot hij bijna thuis was.

'Wezenlijke bijdrage' geleverd

De twee leverden met hun activiteiten 'een wezenlijke bijdrage' aan de moord op Bakker en deden dat bovendien 'met plezier', constateert de rechtbank aan de hand van berichten die beide mannen stuurden. "Ook waren ze op de hoogte van het motief: het afgeven van de boodschap dat meewerken met de politie met de dood wordt bekocht."

De rechtbank merkte op dat het OM de moord terecht 'een directe aantasting van de rechtsstaat' heeft genoemd. Bakker werd op 9 september 2015 bij zijn woning in Huizen doodgeschoten toen hij thuiskwam van zijn werk bij de spyshop in Nieuwegein.

Boodschap vanuit organisatie Taghi

De aanklager noemde de liquidatie van de spyshopman 'een boodschap' vanuit de misdaadorganisatie van Ridouan Taghi aan de spyshop. Die zou door de politie te helpen verantwoordelijk zijn geweest voor het oprollen van de Utrechtse liquidatiebende in juli 2015.

De organisatie, die spullen inkocht bij de spyshop, beschikte over ongekende wapenvoorraden, vluchtauto's en hield zich daarnaast bezig met het spotten van (potentiële) slachtoffers van liquidaties. In die organisatie waren B. en M. eveneens actief als 'spotter'. Ze kregen daarvoor drie jaar cel.

Vermeend onderwereldkopstuk Taghi zelf moet zich in het grote liquidatieproces Marengo - dat draait om een hele batterij moorden en pogingen daartoe - verantwoorden voor de moord op Bakker. 

💬 NH Gooi-nieuwsdienst
Meld je aan voor de NH Gooi-nieuwsdienst via WhatsApp en ontvang elke werkdag het belangrijkste nieuws uit 't Gooi op je mobiel. Stuur 'NH GOOI AAN' naar 0888505651!