Ga naar Content
Alkmaar

Opnieuw wereldprimeur in Langedijk: eerste fabriek voor groene gladheidsbestrijder

7 maart 2020, 17.28 uur
Door: Redactie · Foto: provincie Noord-Holland

BROEK OP LANGEDIJK - De provinciale weg N504 tussen Noord-Scharwoude en Schoorldam wordt het testgebied voor een 'groene' gladheidsbestrijder van grassap. Een kleine fabriek die van bermgras dooisap zal maken is daarvoor in Broek op Langedijk geopend. De komende drie winters zal er getest worden op het baanvlak.

Na als gemeente eerder al de allereerste tests met een bamboegeluidsscherm in Oudkarspel te mogen verwelkomen, omarmt Langedijk de komende jaren ook het grassap. En niet alleen de proef met het duurzame strooizout is een primeur. In Broek op Langedijk staat ook de allereerste bermgrassapfabriek ter wereld.

Op bedrijventerrein Zuiderdel wordt in de fabriek ecologisch gemaaid bermgras verwerkt tot grasvezel en -sap. Van de vezels worden verkeersborden gemaakt. Het grassap, het groene goud, wordt er gezuiverd zodat de mineralen overblijven die sneeuw en ijs laten dooien. Het grassap wordt (nu nog) voor de helft vermengd met regulier strooizout, maar dit is dan een flink stuk duurzamer dan voorheen.

Het idee voor het gebruik van grassap als strooimiddel, komt uit de koker van Hillebrand Breuker. Bij de provincie werkt hij al jaren als beleidsadviseur wegen- en verkeer. Bij toeval proefde hij eens het sap van gras en merkte dat het best zout smaakte. Die ontdekking leidde tot Grass2Grit en de daadwerkelijk praktijkproeven die nu gaan plaatsvinden.

Grassap Langedijk - NH Nieuws/ Anne Klijnstra

Tot eind 2022 wordt getest met het groene strooizout op een deel van de N504. Mocht het een succes blijken dan kan Grass2Grit de rest van de wereld gaan veroveren. Volgens Breuker is er interesse bij de gemeente Alkmaar en Schiphol. Maar ook in Engeland, Schotland en Canada wordt het project met grote aandacht gevolgd.

Foto: provincie Noord-Holland

Lees ook

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!