Ga naar Content

Bloemendaal wil statushouders toch meer spreiden over het dorp

BLOEMENDAAL - Van de provincie moet Bloemendaal nog dit jaar 68 statushouders onderdak bieden. Volgende week donderdag neemt de gemeenteraad een besluit over een plan van aanpak. Ook na een commissievergadering gisteren is er nog veel onduidelijk over waar die statushouders komen te wonen.

Foto: NH Nieuws/Geja Sikma

Bloemendaal heeft in de hele provincie de grootste achterstand wat betreft de opvang van statushouders. Dat zijn vluchtelingen die asiel hebben aangevraagd in Nederland en die een tijdelijke verblijfsvergunning hebben gekregen voor een periode van in ieder geval vijf jaar.

Cricketclub

De provincie dreigt met ingrijpen en de gemeente moet daarom dit jaar voor woningen zorgen voor die 68 statushouders. Het college van B en W liet een onderzoek naar locaties doen en daarna kwam het college met twee plekken waar 50 tot 70 zogeheten tijdelijke flexwoningen kunnen komen. Dat is een stuk grond aan de andere kant van de Westelijke Randweg, tegen Haarlem aan, en de locatie Zomerzorgerlaan bij de cricketclub in Bloemendaal.

Omwonenden hebben ingesproken tegen de komst van de woningen onder meer omdat de gemeente een aantal jaar geleden zou hebben beloofd dat er op het grasveldje aan de Zomerzorgerlaan nooit meer gebouwd zou worden. Eerst stond er een tijdelijke dependance van de Bos en Duinschool.

Spreiding

Na kritiek van de insprekers en van de gemeenteraad heeft het college besloten om toch te kiezen voor meer spreiding van de statushouders over heel Bloemendaal. Wethouder Susanne de Roy van Zuydewijn liet gisteravond weten dat de woningbouwvereniging tien statushouders meer gaat opvangen en dat het aantal woningen aan de Zomerzorgerlaan gehalveerd wordt, wat betreft het college. De rest moet op andere locaties worden ondergebracht. Onduidelijk is nog welke locaties de gemeenteraad gaat kiezen.

Onbespreekbaar

Ook dit voorstel leverde kritiek op bij raadsleden. Enkele partijen, waaronder de grootste: VVD, vinden de locatie Zomerzorgerlaan onbespreekbaar. En ook het gebruik van flexwoningen voor de duur van tien jaar roept weerstand op. Liever zien veel raadsleden meer structurele oplossingen zoals het beschikbaar stellen van sociale huurwoningen die vrijkomen aan statushouders.

Plan aanpassen

Over het plan van aanpak voor de opvang van statushouders wordt volgende week gestemd. Uitstel was misschien beter geweest, zo erkenden raadsleden, maar de druk is hoog om de opvang dit jaar nog te regelen. Fracties in de gemeenteraad gaan met moties en amendementen proberen het plan op delen aan te passen. De partijen die over het plan van aanpak willen stemmen, kwamen gisteravond nog niet met concrete voorstellen om het plan aan te passen. De VVD, Liberaal Bloemendaal en VDB vinden het plan nog niet rijp om erover te stemmen.

Voor de omwonenden van de aangewezen locaties duurt het dus nog een week voor er duidelijkheid is of er tijdelijke woningen voor statushouders komen.

Meer nieuws uit Haarlem en omgeving?

✔️ Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving, speciaal voor mensen in Haarlem, Heemstede, Bloemendaal en Zandvoort. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws!  

✔️ Volg het laatste nieuws altijd via NHNieuws.nl/Haarlem