Ga naar Content
Alkmaar

Laatste dertien struikelstenen gelegd voor Joodse oorlogsslachtoffers Alkmaar

6 maart 2020, 07.00 uur
Door: Redactie · Foto: Alkmaar Centraal

ALKMAAR - De laatste serie is geplaatst, de missie is voltooid. In Alkmaar zijn op de laatste vier adressen de laatste dertien 'struikelstenen' gelegd. Herdenkingsstenen die ons herinneren aan een heftig stuk geschiedenis.

"Als je blijft staan en je gaat ze lezen komt het gelijk bij je binnen. Ik denk niet dat er iemand is die niet begrijpt waar dit over gaat", vertelt Anneke van Wordragen-Smits van de Stichting Herdenkingsstenen Joods Alkmaar aan Alkmaar Centraal.

De herdenkingsstenen liggen bij woonhuizen van Joodse Alkmaarders die tijdens de oorlog door de nazi's werden weggevoerd en vermoord. Daarmee zijn de namen van alle 133 slachtoffers teruggebracht naar Alkmaar.

laatste struikelstenen Alkmaar - Alkmaar Centraal

Bij Marie-José Tinebra liggen zes struikelstenen voor haar huis. Ze twijfelde geen moment toen de stichting om toestemming voor de plaatsing vroeg: "Natuurlijk niet, deze geschiedenis mag nooit vergeten worden. Toen ik zag dat het er zes waren was ik daar toch wel van onder de indruk."

Nu het leggen van de stenen is volbracht, gaan de leden van de stichting verder met een volgend project: in samenwerking met het Regionaal Archief willen ze een herdenkingsboek maken over alle slachtoffers die herdacht zijn met een steen.

Lees ook