Gooi

NL
V

Omgeslagen kajakkers voor Pampus maakten 'aantal bange momenten' door

4 maart 2020, 09.43 uur · Aangepast 4 maart 2020, 09.54 uur · Door Sjoerd Stoop

MUIDEN - Het had niet veel gescheeld of de kajakkers die afgelopen weekend omsloegen voor Pampus hadden het niet na kunnen vertellen. Zo blikt het tweetal zelf terug op hun hachelijke avontuur. "We hebben een aantal bange momenten doorgemaakt, want we wisten beiden wat het zou betekenen als we Pampus niet zouden bereiken", zeggen ze.

Reddingsbrigade Naarden

De twee kajakkers werden zondag op hun terugweg overvallen door de harde wind. Een van de twee raakte de controle over de kajak kwijt en sloeg om. De kajak werd meegenomen door de wind. Ook de kajak van de tweede kajakker sloeg daarna om.

De twee probeerden meteen alarm te slaan, maar dat lukte niet. Ze probeerden samen op de overgebleven kajak te klimmen. Dat lukte. Met één van de twee in de kajak en de ander op de achterkant lukte het de twee naar Pampus, het forteiland voor de kust bij Muiden, te varen. Op Pampus werden de twee opgewacht door de fortwachter, een kok en een gastvrouw van het restaurant. Daarmee hadden de twee geluk: het forteiland is eigenlijk nog helemaal niet open. Het drietal sloeg de twee kajakkers meteen te hulp.

Quote

"Emotioneel zal ik nog wel even nodig hebben om alles weer op een rijtje te krijgen"

één van de twee kajakkers

Eén van de kajakkers bleek zwaar onderkoeld en was amper bij bewustzijn. Er werd meteen flink alarm geslagen. De reddingsbrigades van Naarden en Huzien rukten uit. De onderkoelde man werd uiteindelijk met een helikopter van de kustwacht naar het ziekenhuis gebracht. 

Enorm dankbaar

Het tweetal laat aan hun helpers op Pampus weten dat het naar omstandigheden goed gaat. "Fysiek gaat het goed. Emotioneel zal ik nog wel even nodig hebben om alles weer op een rijtje te krijgen", zegt de zwaarst getroffen kajakker. Ze zijn het Pampus-personeel verder ontzettend dankbaar. "Het team van Pampus is onwijs goed omgegaan met de situatie, waardoor de mensen van de reddingsbrigade het in een later stadium snel over konden nemen en de situatie optimaal verbeterde."

De kajakkers hebben wel wat geleerd van hun avontuur: ondanks hun ervaring, gaan ze nooit meer in zulk weer het water op. "Aan de andere kant heeft onze ervaring er wel voor gezorgd dat we veilig op Pampus hebben kunnen landen."

💬 NH Gooi-nieuwsdienst
Meld je aan voor de NH Gooi-nieuwsdienst via WhatsApp en ontvang elke werkdag het belangrijkste nieuws uit 't Gooi op je mobiel. Stuur 'NH GOOI AAN' naar 0888505651!