Zaanstreek-Waterland

NL
V

Oordeel rechter over werkzaamheden Markermeerdijk wéér uitgesteld

3 maart 2020, 14.59 uur · Aangepast 3 maart 2020, 17.00 uur · Door Redactie

Voor de derde keer heeft de rechter de uitspraak uitgesteld over de bezwaren van burgers tegen de manier waarop dijk wordt opgeknapt. De Markermeerdijk loopt van Hoorn tot Durgerdam en is een paar jaar geleden afgekeurd. Sindsdien wordt er volop ruzie gemaakt over de manier waarop het werk wordt uitgevoerd. Bewoners verenigd in de Stichting Zuyderzeedijk voelen zich niet gehoord.

Ron Versteeg

"Het feit dat de Raad van State het oordeel over onze bezwaren voor de derde keer heeft uitgesteld geeft wel aan dat wij een punt hebben", zegt Joke van der Meer. Joke woont in Uitdam en strijdt al jaren tegen de manier waarop er aan haar geliefde dijk gewerkt wordt. Haar grootste bezwaar is dat er niet geluisterd wordt naar de burgers die aan de dijk wonen.

Nieuw plan

"Natuurlijk willen wij ook een veilige dijk", zegt Joke. "Maar het plan zoals dat er nu ligt gaat voorbij aan de cultuurhistorische waarde van de dijk." Bewoners zouden het liefst zien dat het gras en de basaltblokken behouden blijven.

Volgens sommige deskundigen is het noodzakelijk die te vervangen door ander materiaal. De Stichting Zuyderzeedijk wil dat er een nieuw plan komt met meer aandacht voor de wensen van bewoners.

Werk hervat

Joke maakt zich dagelijks zorgen over de ontwikkelingen rondom haar dijk. Sinds een paar dagen bespeurt zij meer activiteiten bij de dijk. "Als ik uit mijn raam lijkt het erop alsof ze bezig zijn een tijdelijke weg aan te leggen. Strikt genomen mag dat, alleen onomkeerbaar werk mag niet zolang de rechter nadenkt, maar ik vind het toch opvallend. Het zijn wel heel grote installaties die nu zijn aangevoerd."

Onzeker

Het is onduidelijk wanneer de rechter zich wel uitspreekt over de toekomst van de 33 kilometer lange dijk.  Binnen nu en zes weken kan de uitspraak komen, dan wordt eindelijk duidelijk of er een nieuw plan moet komen of dat de graafmachines aan het werk kunnen.