Ga naar Content

Titelstrijd weer volledig open na AZ-zege in Amsterdam

AMSTERDAM - De Noord-Hollandse topper tussen Ajax en AZ is geëindigd in het voordeel van de bezoekers. AZ was sterker dan de Amsterdammers en boekte een verdiende zege op de ploeg van trainer Erik ten Hag: 0-2. 

Foto: Pro Shots / Jasper Ruhe

Het was een open beginfase van de topper in de Johan Cruijff ArenA, waar Ajax al na twee minuten op voorsprong leek te komen. Dusan Tadic kopte hard op doel uit een voorzet van Quincy Promes, maar Marco Bizot hield AZ op de been. Dat het een belangrijke redding was van de keeper uit Hoorn beek een minuut later eens temeer. Daley Blind speelde de bal in de voeten van AZ-middenvelder Jordy Clasie, die zijn spits Myron Boadu wegstuurde en het leer achter Ajax-doelman André Onana zag belanden voor de vroege openingstreffer: 0-1. 

AZ kreeg vervolgens via Fredrik Midtsjø de kans om de marge te verdubbelen. De Noorse middenvelder werd in stelling gebracht door Oussama Idrissi, maar vond Onana op zijn weg. Ajax deelde speldenprikjes uit via pogingen van Lisandro Martínez (schot) en Tadic (kopbal), maar de ploeg van trainer Erik ten Hag mocht van geluk spreken dat het tijdens de rust niet tegen een 0-2 achterstand aan keek. Onana lag opnieuw in de weg nadat het Calvin Stengs lukte om Boadu alleen voor de keeper te zetten. 

Arne Slot na winst op Ajax - NH Nieuws

Ajax, dat met Hakim Ziyech en Promes twee sterkhouders zag terugkeren in het basiselftal, begon fel aan het tweede bedrijf. Toch waren de grote kansen opnieuw voor de Alkmaarders. Idrissi zag een van richting veranderd schot worden gepareerd door Onana. Na ruim een uur voetbal was Idrissi alsnog trefzeker. De linkeraanvaller kreeg de bal aangespeeld van Jonas Svensson en schoot kiezelhard binnen, maar zag zijn treffer worden afgekeurd door de VAR wegens een handsbal van Boadu voorafgaand aan het doelpunt.

Idrissi

Diezelfde Boadu had kort daarna zelf de mogelijkheid om de 0-2 in het doel te werken. De spits wist zijn kans niet te benutten nadat hij vrij voor Onana werd gezet door Idrissi. De tweede AZ-treffer kwam er alsnog. De ploeg van trainer Arne Slot werd eerst nog gered door Bizot, die redding bracht op een schotje van Blind en een kopbal van Nicolás Tagliafico, maar kon kort daarna zelf juichen. Teun Koopmeiners zette Idrissi met een uitstekende pass vrij voor de keeper, waarna de Marokkaans international de bal knap over Onana heen wipte voor de 0-2. Ajax kwam er vervolgens niet meer aan te pas, waardoor de derby een prooi werd voor AZ. 

Titelstrijd

Door de zege van AZ op Ajax is de titelstrijd weer volledig open. Beide ploegen hebben nu 53 punten, terwijl Feyenoord (47 punten) en PSV (46 punten) op gepaste afstand volgen. 

Opstelling Ajax: Onana; Dest, Schuurs, Blind, Tagliafico; Eiting, v/d Beek, Martínez; Ziyech (Huntelaar/81), Tadic, Promes

Opstelling AZ: Bizot; Svensson, Leeuwin, Koopmeiners, Wijndal; Midtsjø (Sugawara/90+2), De Wit, Clasie; Stengs, Boadu (Druijf/90+1), Idrissi (Ouwejan/81)

Lees ook