Ga naar Content

Schaatsheld Jos Niesten alsnog geëerd door gemeente Heemskerk

HEEMSKERK - Elfstedentocht-held Jos Niesten heeft gisteren in het gemeentehuis van Heemskerk alsnog een legpenning ontvangen. Dat heeft hij te danken aan Jan Butter, want die schrijver kwam er tijdens het onderzoek voor zijn boekje Duizendmaal Dank achter dat Niesten nooit de legpenning van de gemeente had ontvangen.  

Foto: ANP/NH Nieuws
In de Elfstedentocht van 1985 eindigde Niesten achter Evert van Benthem en Henri Ruitenberg als derde. Ook won hij het Nederlands Kampioenschap marathonschaatsen op natuurijs, vestigde een werelduurrecord en won meerdere wedstrijden over 200 kilometer.


Een imposante lijst, al prijst de gemeente hem vooral om zijn 'buitengewone inzet en verdiensten' voor onder meer IJsclub Kees Jongert en de Stichting Wielercomité Heemskerk. Bij Kees Jongert beleeft Niesten binnenkort een bijzonder jubileum: dit jaar is hij namelijk exact een halve eeuw bestuurslid van de ijsclub.

Sportpenning

Hoewel Niesten eerder al wel eens de sportpenning van de gemeente had gekregen, kwam Jan Butter er achter dat de legpenning hem nooit was toegekomen. Op het gemeentehuis waren ze eensgezind: Niesten zou alsnog de legpenning krijgen.  


"Het is geen wedstrijd", zegt Niesten nadat hij is gelauwerd. "Het is een titel die je zomaar krijgt. Dan moet je hem ergens ook wel verdiend hebben. Bij een wedstrijd weet je aan de hand van de uitslag met hoeveel je hebt gewonnen, maar hier was de uitslag onbekend. Iedereen heeft het netjes verborgen gehouden. Ik zou eigenlijk gaan mountainbiken vanochtend, maar dat ging niet door."

Schaatsheld Jos Niesten krijgt alsnog ereburgerschap van Heemskerk - NH Nieuws

Meer nieuws uit de IJmond?

➡️ Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond, speciaal voor IJmonders. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws!  

➡️ Stuur een mail naar onze verslaggevers via ijmond@nhnieuws.nl

➡️ Volg het laatste nieuws altijd via NHNieuws.nl/IJmond