Alkmaar

NL
V

Afgebrand Nieuw Westert voor de zomer (deels) open: "De feestzaal wordt restaurant"

29 februari 2020, 09.00 uur · Door Redactie

EGMOND BINNEN - Goed nieuws voor de vele liefhebbers van restaurant Nieuw Westert. Vorig jaar januari brandde het monumentale pand in Egmond-Binnen af, maar de achtergelegen feestzaal overleefde het vuur. Die ruimte wordt nu gereedgemaakt om voor de zomer weer gasten te kunnen ontvangen.

Nieuw Wester voor de zomer (deels) open - NH Nieuws/ Anne Klijnstra

Treurig staan de restanten van de afgebrande stolp er nu nog bij en dat beeld zal nog wel even zo blijven. De rijksmonumentale boerderij uit 1936 is compleet door het vuur verwoest. De stolp zal worden herbouwd, waarbij de voorgevel in oude staat hersteld wordt. Maar wanneer dat gaat gebeuren is nog de vraag.

Stikstof

"Wij hopen dat we daar dit jaar nog mee kunnen beginnen", vertelt Nick Nota van Nieuw Westert. "Alle vergunning zijn zo goed als rond en de gemeente, grondeigenaar PWN en andere partijen werken goed mee. Maar we hebben te maken met de nieuwe stikstofregels. We zitten in een natuurgebied en dan moet je aan strenge eisen voldoen."

Toch wordt er al flink geklust in Nieuw Westert. Achter de verwoeste restaurantboerderij heeft de feestzaal, op fikse water- en roetschade na, de vlammen doorstaan. Die ruimte, door velen uit de regio gebruikt voor hun bruiloft, wordt opgeknapt en omgevormd tot restaurant.

"Even geen feesten en partijen, maar kleinschalig met een hapje en drankje van de kaart. In mei willen we hier open gaan. Er komt een professionele keuken in de schuur, de zaal wordt restaurant, en ook het terras en speeltuin kunnen dan weer worden gebruikt."