Ga naar Content

Bio-boer Kasper levert rechtstreeks aan Amsterdammers

AMSTERDAM - Consumenten en boeren die samen zaken doen, zonder tussenkomst van een supermarkt: een zeldzaam fenomeen. Maar Kasper Hoex maakt het mogelijk voor inwoners van Amsterdam. 

Het is volgens hem een oplossing voor de grote overschotten en lage marges waar boeren mee kampen. "Als we samenwerken kunnen we het voedselsysteem veranderen."

Zijn liefde voor de landbouw ontstond al op jonge leeftijd. Twintig jaar geleden kwam hij als kind vaak bij vrienden van zijn ouders in de Achterhoek, die daar een boerderij bezaten. Deze familie vertrouwde hem een 'eigen' stukje land toe, om een moestuin te beginnen.

"Ik miste die moestuin van vroeger verschrikkelijk"

kasper hoex

Kasper: "De opbrengst was al snel veel te veel voor onszelf. Toen ben ik de groente via pakketjes op straat gaan verkopen. Eigenlijk wilde ik dit blijven doen, maar toen ik een vwo-advies kreeg 'moest' ik wel gaan studeren."

Terug naar de basis

Na het afronden van een bachelor besloot hij in Mexico aan de slag te gaan als ecoloog. Kasper: "Ik zat daar eigenlijk alleen maar rapporten te schrijven en miste die moestuin van vroeger verschrikkelijk."

Drie jaar geleden schreef hij zichzelf in voor de 'biologisch, dynamische landbouwopleiding'. Tijdens een stageperiode kreeg hij (wederom) een eigen stukje land om groenten op te verbouwen. Kasper: "Ik verbouwde ongeveer zestig verschillende soorten groenten, die ik aan vrienden en familie in Amsterdam verkocht."

'De Groente Amsterdammer' - NH Nieuws

Op een gegeven moment komt Kasper in aanraking met 'Community Supported Agriculture'. De consument neemt hierbij aan het begin van het seizoen een 'abonnement' op de opbrengst van het boerenland.

Kasper: "Daarmee krijgt de boer zekerheid, want hij weet op voorhand hoeveel hij moet zaaien en oogsten. Vraag en aanbod worden perfect op elkaar afgestemd." Het is een oplossing voor de grote landbouwoverschotten en lage marges die het landbouwsysteem op dit moment kenmerken.

Met zijn nieuwe boerenbedrijf gaat hij afnemers wekelijks van een voorraad groenten, fruit, kaas en vlees voorzien. Kasper: "Als we samenwerken kunnen we het huidige voedselsysteem veranderen. Koop direct van de boer en skip de tussenhandel. Zorg dat je gezond eten krijgt en de boer een eerlijke prijs ontvangt."

Podcast

Alle afleveringen van Strijders kun je vinden via Spotify, iTunes of een andere podcastapp. Iedere vrijdag komt een nieuwe aflevering online, die je kan downloaden zodat je hem kan luisteren op het moment dat het jou uitkomt.

Volgende week aflevering 23 van Strijders met Natasja Kok, oprichtster van Wonder Woman.  Zij biedt hulp aan vrouwen die langdurig in financiele problemen verkeren.