Ga naar Content

Noodwoningen in Purmerend: "Het is een druppel op de gloeiende plaat"

PURMEREND - "De woningnood in Purmerend is zo groot dat er een wachtlijst is van 18 jaar voor een sociale huurwoning",  zegt kamerverhuurder Gert Jan Schipper. Honderden mensen schreven zich in voor de noodwoningen aan de Kanaaldijk. Die twintig woningen zijn nu klaar. In totaal zullen er 200 woningen komen waar je maximaal twee jaar mag wonen.

🏠 Woningnood in Noord-Holland

Er is een groot tekort aan sociale huurwoningen in onze provincie. De wachtlijsten stapelen zich razendsnel op, mensen wonen noodgedwongen antikraak of moeten zelfs uitwijken naar een andere provincie. Lees hier meer over ons onderzoek, de voorbeelden én de oplossingen.   

Als kamerverhuurder probeert Schipper mensen te helpen die nergens meer terecht kunnen. Hij heeft in Purmerend vijf panden, waar 22 bewoners terecht kunnen. "Het is een druppel op de gloeiende plaat", vertelt hij in een fraai pand aan de rand van het centrum. "Dit huis is van een investeerder en over een tijdje komen er appartementen in die mijn bewoners niet kunnen betalen."

Zijn bewoners zijn om uiteenlopende redenen dakloos. De 25-jarige Marlon is blij dat hij onderdak bij Gert Jan heeft gevonden. "Ik woon hier nu zes maanden. Hiervoor woonde ik bij mijn oma, maar daar ik kon niet langer blijven. Ik had geen enkele optie voor een andere woning. Alleen dit." En ook hier kan hij nog een maar een half jaar blijven. Hij heeft nog geen idee waar hij daarna naartoe kan. 

Weinig spullen

In zijn kamer is er het erg leeg. Er ligt een matras op de grond, er is een stoel en wat kleding in dozen. "Ik probeer zo min mogelijk spullen te verzamelen. Dat is handig bij het verhuizen," zegt Marlon. "Ik leef bij de dag, want het heeft toch geen zin om je zorgen te maken."