Start van hoofdcontent

ANNA PAULOWNA

nl

Geen opvang arbeidsmigranten in historisch Joods Werkdorp: 'Te massaal'

27 februari 2020, 22.51 uur · Aangepast 28 februari 2020, 01.26 uur · Door Jurgen van den Bos

ANNA PAULOWNA - Er komt geen grootschalige opvang van arbeidsmigranten in het historische Joods Werkdorp bij Nieuwe Sluis. De gemeenteraad van Hollands Kroon stemde tegen het voorstel tijdens de raadsvergadering. Eigenaar Joep Karel wil in het Joods Werkdorp onderdak bieden aan maximaal 280 arbeidsmigranten.

De gemeenteraad van Hollands Kroon is vrijwel unaniem bij het afwijzen van het plan. Het plan is volgens de partijen te massaal, te commercieel en een aantasting van het rijksmonument. Bovendien zou de opvang van 280 seizoensarbeiders niet in verhouding staan tot de 120 dorpsbewoners van Nieuwe Sluis.

'Klaar mee'

De VVD, Senioren Hollands Kroon en het CDA staat nog wel open voor een nieuw voorstel, waarbij maximaal 160 arbeidsmigranten worden opgenomen. Initiatiefnemer Karel reageert diep teleurgesteld. Hij bezint zich op een nieuw voorstel, "maar zoals ik er nu over denk ben ik er klaar mee. Het lijkt de politiek helemaal niet te gaan om het behoud van het werkdorp."

Dat het plan gevoelig ligt bij de bevolking bleek wel uit de overvolle publieke tribune.

200227_raadhk - NH Nieuws/ Jurgen van den Bos

Behalve het plan voor 240 plaatsen in het Joods Werkdorp, zijn er ook verzoeken ingediend, zoals huisvesting van 40 tot 120 arbeidsmigranten op agrarisch terrein in Anna Paulowna, Nieuwe Niedorp en Breezand. De gemeente gaat wel akkoord met het voorstel van het aanleggen van twee hotelboten in de haven Oude Zeug aan het IJsselmeer.

'Rustig slapen'

Ook het voorstel van uitzendbureau Agrostar voor een 'Polenhotel' bij 't Veld haalde het niet bij de raad. Zo'n 200 seizoensarbeiders zouden daar onderbracht moeten worden. Dat daar een streep door is gezet valt goed bij omwonenden: "We kunnen voorlopig weer rustig slapen," zegt een opgeluchte Rene Stammes namens de tegenstanders van het 'hotel'.

Voor wethouder Theo Meskers van Hollands Kroon is het schrappen van het Joods Werkdorp en het plan bij 't Veld een flinke tegenvaller. "We zijn dringend op zoek naar opvang voor arbeidsmigranten; op korte termijn zo'n 1.500 plekken. Die doelstelling halen we nu niet." Op langere termijn zijn er in Hollands Kroon 3.500 slaapplekken nodig, zo heeft de gemeente berekend.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!