Ga naar Content

Emmy (63): "Misschien beland ik straks op een zoldertje"

SCHAGEN - De wachttijd voor een sociale huurwoning in de gemeente Schagen blijft stijgen. De gemiddelde wachtijd is inmiddels opgelopen tot tussen de vier en tien jaar, blijkt uit onderzoek van NH Nieuws. Heel Noord-Holland heeft last van een groot tekort aan sociale huurwoningen, en zo ook de 63-jarige Emmy Leegwater uit Tuitjenhorn. "Ik ben bang dat ik straks eindig op een zoldertje of illegaal op een vakantiepark."

Foto:

Emmy Leegwater (63) controleert iedere dag meerdere keren de website van de woningcorporatie voor een huurwoning. "Vaak ben ik de eerste die reageert, maar dan zijn er toch weer 150 wachtenden voor me." Ze huurt sinds haar scheiding een particuliere woning in Tuitjenhorn. Noodgedwongen woont ze er met haar zoon en kleinzoon. "Alleen kan ik het niet betalen."

Somber

"Ik mis het thuisgevoel, de zekerheid dat ik kan blijven en ik mis mijn privacy. Ondanks dat het vaak wel heel gezellig is," vertelt Emmy. Binnenkort zal ze moeten verhuizen, omdat haar zoon een huis wil kopen met zijn vriendin. "Dan sta ik alleen. Dat is niet erg, maar dan moet ik wel een andere woning vinden. Dat zie ik somber in, want ik sta nog niet zo lang ingeschreven."

Jelle Beemsterboer: 'Mensen moeten in hun eigen dorp kunnen wonen' - NH Nieuws/ Jurgen van den Bos

De gemeente Schagen probeert er alles aan te doen om aan de vraag naar woningen te voldoen. Aan de Sportlaan verrijzen straks 46 huurwoningen, maar het blijft een druppel op de gloeiende plaat, vertelt wethouder Jelle Beemsterboer. "Mensen moeten ontzettend lang wachten op een sociale huurwoning. Ik vind dat niet meer verantwoord."

Eigen plek

"Als je opgroeit in een dorp met vrienden, familie en een verenigingsleven, dan wil je niet twintig kilometer verderop wonen. Ik vind dat wij als overheid ervoor moeten zorgen dat die mensen en ook de volgende generatie op hun eigen plek kunnen blijven wonen."

🏠 Woningnood in Noord-Holland

Er is een groot tekort aan sociale huurwoningen in onze provincie. De wachtlijsten stapelen zich razendsnel op, mensen wonen noodgedwongen antikraak of moeten zelfs uitwijken naar een andere provincie. Lees hier meer over ons onderzoek, de voorbeelden én de oplossingen.