Ga naar Content

Groepje IJmuidenaren vecht voor wonen-op-maat in Zeewijk: "Doorstroming is noodzakelijk"

VELSEN - Een bescheiden appartementencomplex met sociale huurwoningen waar ouderen zelfstandig wonen, maar toch op elkaar kunnen terugvallen: Carla Voogt en John Riechelman zien het helemaal zitten. 

🏠 Woningnood in Noord-Holland

Er is een groot tekort aan sociale huurwoningen in onze provincie. De wachtlijsten stapelen zich razendsnel op, mensen wonen noodgedwongen antikraak of moeten zelfs uitwijken naar een andere provincie. Lees hier meer over ons onderzoek, de voorbeelden én de oplossingen.   
Zo zou het complex er kunnen gaan uitzien - Foto: Zo zou het complex er uit kunnen gaan zien.

Carla is mid-vijftig en John in de zeventig. Samen vormen ze de harde kern van WIJ (WoongroepIJmuiden). Hun doel is het bereiken van doorstroming door middel van de bouw van sociale huurwoningen voor ouderen.

"Dan kan iedereen in IJmuiden 'op maat' wonen. Als het ons lukt een apartementencomplex van de grond te krijgen met zo'n 35 woningen voor ouderen, dan onstaat er weer ruimte voor jonge gezinnen", zegt Carla. Die kunnen in onze huizen gaan wonen. Vaak zijn die toch een beetje te groot geworden. Komt mooi uit."

Tekst gaat verder onder video

Appartementencomplex voor 50-plussers - NH Nieuws

WIJ is een burgerinitiatief van een groepje IJmuidenaren dat het heft in eigen hand heeft genomen. Carla: "Wij willen niet afwachten, maar zelf doen. Al heb je elkaar wel nodig natuurlijk. Gelukkig werkt de gemeente geweldig mee." WIJ heeft contact met een projectontwikkelaar die voor hen wil bouwen. "Het ziet er heel goed uit. Consequentie is wel dat er ook wat koopwoningen gebouwd zullen moeten worden om de financiering rond te krijgen. Maar dat is logisch."  

Foto:

Ze hebben een 'voorkeurslocatie' aan de gemeente doorgegeven:  de plek van de oude Kruisbergschool vlak bij winkelcentrum Zeewijkpassage. John ziet zich er al wonen. "Lijkt me heel fijn in een complex met leeftijdgenoten. Dat mis ik waar ik nu woon in oud-IJmuiden. Ik ken mijn buren niet eens. Dat wordt hier anders. Een ideale plek met alle voorzieningen bovendien op loopafstand." 

"Waar ik nu woon, mis ik het contact met de buurt. Ik ken ik mijn buren niet eens"

John Riechelman, Woongroep IJmuiden

De gemeente staat positief tegenover het plan van WIJ. Het past in de woonvisie van Velsen, zo laat een woordvoerder weten. Wel moet eerst de financiering rond komen. Daarna kan er  naar een locatie worden gekeken.  

Meer nieuws uit de IJmond?

➡️ Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond, speciaal voor IJmonders. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws!  

➡️ Stuur een mail naar onze verslaggevers via ijmond@nhnieuws.nl

➡️ Volg het laatste nieuws altijd via NHNieuws.nl/IJmond