Ga naar Content
West-Friesland

Na Hoorn80 gaan nu ook Westfrisia en De Oude Veiling voor 'energiepositief'

27 februari 2020, 07.00 uur
Door: Isabel Broersen · Foto: NH Nieuws

ZWAAG - Ondernemers op bedrijventerreinen De Oude Veiling en Westfrisia worden opgeroepen om te verduurzamen. Samen kunnen ze zonnepanelen inkopen en krijgen ze subsidie op een energiescan van bedrijfspanden.

Op De Oude Veiling en Westfrisia zijn in totaal meer dan 700 bedrijven gevestigd. Die bedrijven verbruiken ongeveer net zoveel energie als de helft van de Hoornse huishoudens. Volgens Energie Combinatie West-Friesland (ECWF) kan daar ruim 70% worden bespaard met ledverlichting en zonne-energie.

Verduurzamen Westfrisia en De Oude Veiling - NH Nieuws

Om het bedrijventerrein te verduurzamen worden de krachten gebundeld door de provincie, gemeente Hoorn en het georganiseerde bedrijfsleven (Hoornse Ondernemers Compagnie en Westfriese Bedrijvengroep). Zij presenteerden gisteren een project waarmee ondernemers gezamenlijk zonnepanelen kunnen inkopen en subsidie krijgen op een energiescan van hun bedrijfspand. Aan de hand van zo'n energiescan wordt geadviseerd welke mogelijkheden er zijn voor verduurzaming van bij het bedrijfspand.

Hoorn80 ging ze voor

Eenzelfde project is al volop in uitvoering op bedrijventerrein Hoorn80. Daar is in twee jaar tijd 6 miljoen KwH bespaard, vooral door ledverlichting en zonnestroom, zo laat Gerrit Fit van ECWF weten. Onlangs is op Hoorn80 het grootste zonnedak van West-Friesland opgeleverd.

Maar nu zijn dus ook de ondernemers op De Oude Veiling en Westfrisia aan de beurt om het groene pad verder te bewandelen. Veel van de aanwezige ondernemers hebben al stappen gezet om hun bedrijfspanden te verduurzamen. Wat hen vandaag vooral aanspreekt zijn de voordelen van samenwerken en dat investeringen steeds sneller worden terugverdiend.

ECWF: "Uit TNO-onderzoek blijkt dat op De Oude Veiling en Westfrisia 55 miljoen kWh aan stroom en bijna 10 miljoen m3 gas wordt verbruikt. Opgeteld is dat 45 miljoen kilogram aan milieuvervuilende CO2-uitstoot. Het goede nieuws is dat ruim 70% kan worden bespaard door de mogelijkheden van ledverlichting en zonnestroom volledig te benutten."

Hans Huibers, ondernemer en voorzitter van de Westfriese Bedrijvengroep: "Energietransitie is in belangrijke mate innovatie. Kijk naar zonnepanelen, als je kijkt naar vijf jaar geleden dan neemt het rendement toe. En dat betekent dat als je investeringen doet, dat de terugverdientijd ook steeds korter wordt. Dus dan voel je het ook in positieve zin in de portemonnee."

Wethouders Bashara en Helling waren vanuit de gemeente Hoorn aanwezig."Het is altijd belangrijk om als gemeente vooral de verbinder te zijn die partijen bij elkaar brengt die elkaar vervolgens verder helpen", legt wethouder Bashara uit. "Wat wij willen doen is adviseren en ontzorgen, dat is wat ik ook na zes jaar praten met ondernemers heel veel teruggekregen heb."

De provincie stelt in de periode 2020-2023 10 miljoen euro beschikbaar voor het verbeteren van de kwaliteit van bestaande bedrijventerreinen en winkelgebieden.

Lees ook