West-Friesland

NL
V

Nina (27) woont nog bij haar ouders door lange wachtlijsten huurwoningen

2 maart 2020, 07.21 uur · Aangepast 4 maart 2020, 08.57 uur · Door Maarten Edelenbosch

OPMEER - Nina Koeman zou dolgraag een huis willen huren, maar door de lange wachtlijsten woont ze nog steeds bij haar ouders. "Het wordt tijd om te gaan,  ik ga richting de dertig."

🏠 Woningnood in Noord-Holland

Er is een groot tekort aan sociale huurwoningen in onze provincie. De wachtlijsten stapelen zich razendsnel op, mensen wonen noodgedwongen antikraak of moeten zelfs uitwijken naar een andere provincie. Lees hier meer over ons onderzoek, de voorbeelden én de oplossingen.   

Al zeven jaar staat de 27-jarige Opmeerse ingeschreven voor een huurwoning. "Ik heb twee jaar in Antwerpen gewoond en toen ik terug kwam heb ik mij gelijk ingeschreven. Ik doe een zorgopleiding waarbij ik tegelijkertijd werk. Kopen gaat mij dus niet lukken, maar huren wel."

Inboedel voor huis staat klaar op zolder

Aan Nina ligt het niet. "Ik heb hier op zolder een hele opslag met spullen voor in mijn huis." Ze reageert op allerlei soorten huizen en ook nog eens door heel West-Friesland. "Ik heb ook wel gekeken richting Zaandam en Amsterdam, maar dan ben je over twintig jaar pas aan de beurt." Ook in West-Friesland zijn de wachtlijsten enorm.  Nina laat een lijst van woningen zien waar ze eerder op heeft gereageerd. "Ik sta op 33, 35, 57. Plaats 258, dan zit je in Opperdoes, plek 50 in Obdam."

Haar boodschap is duidelijk. Er moeten veel meer huurwoningen worden gebouwd. "Als er nu al een huis komt, zie je dat spoedzoekers of doorstromers voorrang krijgen. Dat ben ik niet. Ik ben een starter, en die wil ook gewoon starten met een woning."

En dus blijft Nina stug doorgaan met reageren. "Ik hoop dat het dit jaar toch een keer lukt, of anders volgend jaar. Ik hoop niet pas op m'n dertigste, dat zie ik niet zitten."