Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Noord-Holland bereidt zich voor op coronavirus: "Straten in Volendam rustiger"

25 februari 2020, 13.58 uur · Door Redactie

NOORD-HOLLAND - Het coronavirus komt dichterbij. Nu het virus zich op het vasteland van Europa verspreidt, worden er ook in de provincie de nodige maatregelen genomen. 

Adobe Stock

In Volendam merken ze dat het virus dichterbij komt. De VVV ziet dat het sinds de uitbraak van het virus rustiger is op straat: "Het is echt stukken rustiger dan twee weken geleden bijvoorbeeld. Je merkt echt dat er amper nog toeristen uit Azië zijn. Hier en daar zie je ze wel, maar die komen dan denk ik niet in China", vertelt een medewerker. 

Quote

Je merkt dat er amper nog toeristen uit Azië zijn. Het is echt stukken rustiger op straat

Medewerker VVV Volendam

Ze geeft toe dat ze niet goed weten wat ze moeten doen bij een eventuele regionale uitbraak: "We worden hier niet op voorbereid of iets dergelijks maar we denken er wel zelf over na. Ik ben toevallig verkouden vandaag. Dan ga je toch dingen denken", aldus de medewerker. 

Flixbus 

Reisorganisatie Flixbus heeft een directe dienst tussen Amsterdam en Milaan. Rondom de Italiaanse stad  zijn veel mensen besmet met het virus. De organisatie laat weten de situatie op de voet te volgen en het advies van de autoriteiten op te volgen. "Momenteel worden er geen speciale maatregelen geadviseerd door de verantwoordelijke autoriteiten. Mocht dit veranderen, dan zullen wij dit opvolgen", laat het bedrijf desgevraagd weten. 

💬 Whatsapp ons!

Bereid jij je voor op het coronavirus? Of maak je je juist helemaal geen zorgen? Dan horen we graag van je! Whatsapp ons op onderstaand nummer en wie weet nemen we contact met je op 0630093003

RAI Amsterdam

Evenementencomplex RAI Amsterdam laat in een update op hun site weten dat ze adviseert bezoekers geen handen te geven, een verbale groet zou volstaan:  "We staan in nauw contact met gespecialiseerde instanties en partners, zoals het RIVM, GGD, gemeente Amsterdam, Schiphol en KLM om tijdig maatregelen te nemen en risico’s te vermijden. De richtlijnen van het RIVM en de GGD hanteren wij als uitgangspunt voor te nemen voorzorgsmaatregelen", valt te lezen op de site van het complex.  

Tevens adviseert de RAI regelmatig de handen te wassen en contact met mensen met luchtwegklachten te vermijden.

VVD Haarlem wil duidelijkheid 

De Haarlemse VVD wil dat er snel meer duidelijkheid komt rondom het virus. De partij stelt vragen aan het college van burgemeesters en wethouders. Zo vragen ze zich af met welke instanties het college in contact staat over de mogelijke risico's van het virus. Ook wil de partij weten welke maatregelen het college in werking heeft gesteld omtrent het virus. 

Hotel Spaander in Volendam liet vorige maand nog weten flink wat annuleringen gekregen te hebben van Aziatische klanten. NH Nieuws maakte hier destijds onderstaande reportage van. 

Tekst gaat verder na de video

200129_CORONA_VOLENDAM - NH Nieuws

Het hotel laat nu weten dat het aantal annulering uiteindelijk toch mee lijkt te vallen: "In februari is het altijd rustig. Vanaf april gaat de Keukenhof open en dan wordt het echt druk. We hebben een enkele afzegging gehad voor april maar niets om ons zorgen over te maken", vertelt directeur Ab Schilder. 

Toch vreest Schilder wel voor een eventuele uitbraak: "Dit virus gaat wel zijn uitwerking hebben op ons, vrees is. Maar we maken ons geen zorgen", zegt hij nuchter. 

Omboeken

Reisorganisatie Oad biedt vakantiegangers die naar Noord-Italië zouden afreizen de mogelijkheid de vakantie kosteloos om te boeken naar een latere datum of andere bestemming vanwege het daar opgedoken coronavirus. Het gaat om alle reizen die tot en met 15 mei staan gepland.

Oad benadrukt dat geen van de geplande reizen in de door het virus getroffen gemeenten komen. Het bedrijf wil echter de voorpret van vakantiegangers niet bederven en komt daarom met deze mogelijkheid. Voor reizigers die een vakantie naar de regio hebben geboekt is er volgens Oad geen reden tot zorg. Alle geplande reizen gaan gewoon door. Ook hoeven er geen programmaonderdelen te worden aangepast.

Oad staat in nauw contact met koepelreisorganisatie ANVR en het RIVM. Indien de situatie wijzigt, dan zal Oad daar naar eigen zeggen adequaat op reageren.