Ga naar Content

Van uitstel toch geen afstel: trajectcontrole deel N9 gepland voor komend najaar

BURGERVLOTBRUG - Hardrijders die hoopten dat ze op de provinciale weg N9 nooit zouden worden geconfronteerd met een trajectcontrole komen van een koude kermis thuis: het flitstraject tussen Burgervlotbrug en Sint Maartensvlotbrug komt er dit najaar toch.

Foto: Google Streetview

Niet alleen op de N9 wordt er straks gecontroleerd op de snelheid, maar ook op negentien andere provinciale wegen door heel Nederland. De eerste trajectcontrole is gisteren begonnen. "Om de drie à vier weken wordt een nieuw traject getest voor we die aanzetten", zegt woordvoerder Marloes van Kessel van het Openbaar Ministerie Verkeer.

Jaar langer

De trajectcontrole had er eigenlijk al lang moeten zijn: hij stond gepland voor 2019. Nu duurt het ruim een jaar langer. "Voor de provinciale wegen worden nieuwe systemen gebruikt", aldus Van Kessel. "Maar het ontwikkelen van de software duurde langer dan verwacht."

Toch duurt het alsnog een tijd voor de snelheid van bestuurders op de N9 wordt bijgehouden. De voorlopige planning is dat de trajectcontrole er hier in het najaar begint. Het geldt alleen voor de stuk weg tussen Burgervlotbrug en Sint Maartensvlotbrug.

Eisen

De vraag waarom juist voor dit traject is gekozen, is volgens Van Kessel niet simpel te beantwoorden: "Er zijn diverse eisen waar aan moet worden voldaan. Zo mag er geen afslag zijn, moet uit een analyse van de provincie en de politie blijken dat hier vaak te hard wordt gereden en dat er regelmatig ongelukken gebeuren. Bovendien wordt gekeken waar zo'n flitssysteem het best en technisch gemakkelijkst kan worden ingevoerd."

Niet alleen op de N9 komt een trajectcontrole, ook delen van de N201 bij Uithoorn en de N205 (Drie Merenweg) in Haarlemmermeer zijn aan de beurt. Daar wordt die naar verwachting net voor (juli) en net na (september) de zomervakantie ingevoerd.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!

Lees ook