Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Noord-Hollanders in onzekerheid door coronavirus in Italië: "Moet ik wel terug?"

24 februari 2020, 20.00 uur · Aangepast 25 februari 2020, 10.17 uur · Door Redactie

NOORD-HOLLAND - Sinds de uitbraak van het coronavirus in het noorden van Italië hebben de zorgen over het virus nu ook de grenzen van onze provincie bereikt. Met zeven doden in een paar dagen tijd komt het voor sommige Noord-Hollanders wel erg dichtbij. 

NH NIeuws

Negatief reisadvies

Het ministerie van buitenlandse zaken heeft ondertussen voor het noorden van Italië een negatief reisadvies afgegeven. Voor het gehele noorden en het gebied rondom Rome geldt dat er mogelijk veiligheidsrisico's zijn. 

Plaatsen ten zuiden van Milaan en in de buurt van Verona worden zelfs met een rode kleur aangemerkt, wat betekent dat het ministerie iedereen ten zeerste afraadt om naar het gebied te reizen.

Vakantiehuis in Noord-Italië

De geboren Italiaanse Paola Kisner (rechts op foto) woont in Baarn, maar heeft ook een vakantiehuis in Piëmont, een regio in het noordwesten van Italië. Kisner werkt in Hilversum, maar zou komende donderdag naar haar vakantieadres vliegen. "We hebben het weekend weg al geboekt, maar ik twijfel nu erg om die kant op te gaan." Ze vertelt niet zozeer bang te zijn om geïnfecteerd te worden met het coronavirus, maar vreest dat ze vast komt te zitten in Italië. 

De situatie in Italië is sinds een aantal dagen zorgwekkend. In steden als Milaan en Turijn zijn universiteiten, bioscopen, musea en scholen gesloten tot het einde van volgende week. In het dorp waar Paola haar vakantiehuis heeft zijn ook de nodige maatregelen genomen. Zo worden er geen evenementen georganiseerd en kunnen kinderen niet meer op schoolreisje.

Stewardess op Sicilië

Het nieuws van de zevende dode door het coronavirus is ook Romy Alessie (links op foto) uit Bergen niet ontgaan. Romy werkt vanuit Sicilië als stewardess, maar is op dit moment op vakantie in Nederland. De 21-jarige Romy zou over twee weken naar Italië vliegen, maar de uitbraak van het virus lijkt nu roet in het eten te gooien. "Ik ben niet bang om terug te gaan, maar ik weet eerlijk gezegd niet zo goed wat ik moet doen", vertelt ze. "Het komt wel echt dichtbij op deze manier." 

Naast het feit dat Romy weer aan het werk moet, woont en werkt haar vriend in Milaan. Op dit moment loopt hij stage in een ziekenhuis en loopt hij waarschijnlijk veel risico om met het virus in contact te komen.

Eind december begon een grote uitbraak van het zogeheten COVID-19 virus, ook wel het coronavirus, in de Chinese stad Wuhan. Het virus greep al snel om zich heen en zorgde er in China voor dat 2592 patiënten zijn overleden. Naast de zes doden in Italië is het virus ook in Iran uitgebroken en nemen verschillende Europese landen maatregelen. Dat schrijft de NOS