Ga naar Content

Tot in de Kern: trompettist Wouter Hakhoff ziet Grote Waal opbloeien na verloedering

HOORN - Met geboren en getogen West-Friezen stappen we in de auto voor een roadtrip door West-Friesland. In deze aflevering leidt muziekschooldirecteur Wouter Hakhoff ons de weg door de Grote Waal waar hij als kind opgroeide. Het imago van de Hoornse wijk heeft door de jaren heen wat deuken opgelopen, maar Hakhoff steekt juist de loftrompet over de Grote Waal.

Foto: NH Nieuws / WEEFF

"Het duurde even voordat ik mijn vriendin had overgehaald om in de Grote Waal te gaan wonen. Maar al snel kon ik haar overtuigen welke mooie plekken er zijn", vertelt Wouter. Na jarenlange omzwervingen in het muzikantenleven, is hij weer terug in de wijk waar hij opgroeide. 

Tekst gaat verder onder de video: 

Trompettist Wouter Hakhoff ziet vooral zonnige zijde van 'verloederde' Grote Waal - NH Nieuws

"Ik ben geboren in de binnenstad en rond mijn tiende ben ik naar de Grote Waal verhuisd." Als eerste stop in de route, neemt Wouter ons mee naar de grote kale vlakte waar ooit de eerste flats van de Grote Waal stonden.

"Eerst heb ik in de Siriusflas gewoond. Dit is zeker voor een Grote Waler een apart beeld dat de flats er niet meer staan."

Bakermat van Hoornse muziek

Eind jaren '80 zegt Wouter de Grote Waal vaarwel en gaat een leven vol muziek tegemoet in Amsterdam. Maar die muziekroots zijn gelegd in de Siriusflats. "Bert Ruttenberg, Feiko de Leeuw en Steve Philips hadden hier allemaal hun huisjes en daar kwam ik heel veel. Hier ben ik begonnen met muziek maken."

Of met de sloop van de flats ook de bakermat van de Hoornse muziek ten gronde is gegaan? "Dat kun je wel stellen! Die woorden onderschrijf ik zeker."

Aorta

"Tussen de jaren '90 en '00 verloederde de buurt steeds meer, heb ik me laten vertellen. Vandaar ook dat de flats denk ik zijn weggehaald", redeneert Hakhoff. In de tijd dat hij weg is geweest, is de wijk nagenoeg verdrievoudigd.

Maar nog steeds is De Weel de doorgaande route door de wijk. "De Weel is als de aorta van de Grote Waal. Toen ik hier weg ging, was de weg half zo lang. Meer was er nog niet. Dit was het einde van Hoorn, de rest was bush-bush."

Revival van de wijk

Nu Wouter weer terug is, komt hij ook weer veel oude bekenden tegen. "Heel veel mensen van toen, zoals ouders van vriendjes, wonen er nog steeds maar je ziet dat er nu een hele nieuwe lichting jonge mensen woont met kleine kinderen. Een soort revival van de Grote Waal."

Ook zijn eigen kinderen treden in zijn voetsporen. "Zij gaan naar hetzelfde voetbalveldje als ik vroeger."

Foto: NH Nieuws / WEEFF

Een gezicht dat Wouter een het hart gaat, is het uitzicht vanaf de Westerdijk. "Altijd als ik van optredens thuis kwam, reed ik altijd via deze dijk. Links de Grote Waal die je verwelkomt en rechts het IJsselmeer. Er is niets mooiers in de wereld dan deze dijk, en op deze manier thuiskomen."

Tot in de kern

In de serie West-Friesland Tot in de Kern gaan we op roadtrip door de zeven gemeenten van West-Friesland. West-Friesland heeft zo'n 70 kernen, maar waarmee voelt een Westfries zich verbonden? Met een stad? Een dorp? Of een wijk? Is er een typische Enkhuuzer, een Blauwe Reiger of een Stede Broecer? Presentator Sander Huisman laat de navigatie over aan de bijrijder en gaat op roadtrip tot in de kernen van West-Friesland. 

 

Tot in de Kern is iedere dinsdag op tv te zien bij NH Nieuws om 18:40, 20.40 en 22.40 uur en bij WEEFF om 18.00, 20.00, 22.00 uur. 

Lees ook