Ga naar Content

Woningcorporatie boos op Gooise Meren en stapt ook naar minister

GOOISE MEREN - De Gooise woningcorporatie Dudok Wonen vindt het onterecht dat de gemeente Gooise Meren haar uitsluit van het bouwen op haar grondgebied, omdat er maar geen goede afspraken gemaakt worden over het bouwen van sociale huurwoningen. De corporatie stapt naar de minister om daar een einde te maken. Een opvallende stap, omdat de gemeente Gooise Meren voor dezelfde kwestie tegen Dudok Wonen ook naar de minister stapte. 

Foto: Google Streetview

Het conflict tussen Gooise Meren en Dudok Wonen gaat om het bouwen van sociale huurwoningen. Gooise Meren vindt dat Dudok Wonen onvoldoende bijdraagt aan het op peil brengen van de voorraad sociale huurwoningen in Bussum, Naarden, Muiden en Muiderberg. Gooise Meren wil de komende jaren van 5.400 naar zeker 5.800 sociale huurwoningen gaan. Dat moet er voor zorgen dat twintig procent van het totale woningaanbod sociale huur is. 

Gooise Meren heeft daarover met alle opererende woningcorporaties al zogeheten prestatieafspraken gemaakt, maar met Dudok Wonen komt het er maar niet uit. Met het bod dat Dudok Wonen heeft neergelegd, daalt het aantal sociale huurwoningen zelfs, omdat de corporatie te veel van haar woningen verkoopt. Tot er geen afspraken zijn, wordt Dudok Wonen uitgesloten van bouwen. 

Lees ook

Dudok Wonen is het niet met de standpunten van Gooise Meren eens en stapt nu dus ook naar de minister om een einde te maken aan het geschil. 

Dudok Wonen stelt dat het genoeg bijdraagt aan het aanbod sociale huurwoningen in Gooise Meren en noemt het standpunt van Gooise Meren onredelijk. "De gemeente zegt er zelf alles aan te doen om het percentage sociale huurwoningen als aandeel van de totale woningvoorraad gelijk te houden én zegt daarbij dat de mogelijkheden voor nieuwbouw in Gooise Meren beperkt zijn. In beide beweringen kunnen wij ons niet vinden", aldus Dudok. 

"De gemeente kan op bouwlocaties het percentage sociale huuroningen vergroten. Er worden te vaak vooral dure huizen gebouwd."

Dudok Wonen

Meer sociale huurwoningen

De Gooise woningcorporatie geeft aan dat het zelf kansen ziet om meer bij te dragen aan het bouwen van sociale huurwoningen. Zo komen er al 40 woningen van Dudok Wonen in de Keverdijk. "Ook gaat er zeker gebouwd worden op Crailo en er zijn meer mogelijkheden. Daarbij kan de gemeente op diverse bouwlocaties het percentage sociale huurwoningen vergroten. Er worden te vaak vooral dure huizen gebouwd", zegt Dudok. 

Tot er heldere afspraken komen over het bouwen van de sociale huurwoningen mag Dudok Wonen dus niet meer bouwen in Gooise Meren. "Door deze opstelling van de gemeente is er wat ons betreft geen sprake van gelijkwaardigheid, wat een randvoorwaarde is om te komen tot prestatieafspraken."

Dudok Wonen stapt nu - net als Gooise Meren - naar minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voor een zogeheten 'verzoek tot geschilbeslechting'. De corporatie wil daarmee dat de minister een oordeel velt over de kwestie. De minister moet dat binnen zes weken doen, al kan de beslistermijn nog met een maand worden verlengd.

💬 NH Gooi-nieuwsdienst
Meld je aan voor de NH Gooi-nieuwsdienst via WhatsApp en ontvang elke werkdag het belangrijkste nieuws uit 't Gooi op je mobiel. Stuur 'NH GOOI AAN' naar 0888505651!

Lees ook