Ga naar Content

Getafe ideale ploeg om Ajax het leven zuur te maken

AMSTERDAM - Spelen in het stadion van het Spaanse Getafe wordt ook wel eens vergeleken met een bezoek aan de tandarts. Zal Ajax vandaag de laatste trip naar Madrid evenaren of keren de Amsterdammers terug met kiespijn? Dat zal vanavond moeten blijken tijdens het eerste duel van Ajax in de Europa League.

Foto: Pro Shots / Action Images

De mannen uit Getafe staan bekend als bikkelhard. De spelers zijn doorgaans niet bang voor overtredingen en schrikken niet terug voor wat opstootjes hier en daar. 

In de val trappen

Tactisch gezien spelen de Spanjaarden het liefst op de helft van de opponent, waardoor de  tegenstander bijna gedwongen wordt om fouten te maken. De Ajacieden zullen dus uit moeten kijken dat ze niet in die val trappen.

"Waar Ajax altijd probeert om artistiek te voetballen, heeft Getafe anti-voetbal tot kunst verheven"

PANTELIC PODCAst-oprichter Arco Gnocchi

Anti-voetbal

"Als je een ploeg zou moeten samenstellen om specifiek Ajax het leven zuur te maken en uit te schakelen, dan is Getafe daar de ideale ploeg voor", zegt Arco Gnocchi, oprichter van de Ajaxfan-podcast Pantelic, in gesprek met AT5. "Waar Ajax altijd probeert om artistiek te voetballen, heeft Getafe anti-voetbal tot kunst verheven. Door tijdrekken en frustreren van de tegenstander zijn ze de ultieme reuzendoder."

Hij noemt Getafe ook wel 'het Diemen van Madrid'. "Omdat niet iedereen die club kent, zei iedereen meteen na de loting: dit wordt een makkie. Maar dat is juist wat Getafe je wil laten denken", waarschuwt Gnocchi. "Ze hebben zelfvertrouwen."

Lees ook

Onrust voorin

Trainer Jose Bordalas speelt daar een belangrijke rol in. "Het team staat er niet toevallig en dat komt mede door hem. Zo hebben ze eerst al de Europa League gehaald en maken ze volgend jaar kans op deelname aan de Champions League", aldus Gnocchi. Getafe staat namelijk derde in de Spaanse competitie La Liga.

Qua spelers moeten we volgens Gnocchi vooral letten op de twee spitsen Ángel Rodríguez (32) en Jaime Mata (31). Zo staat Rodríguez in de top vijf van topscorers in La Liga. Samen met zijn compagnon Mata - die vorig jaar zijn debuut mocht maken bij het nationale elftal - zorgt hij dan ook voor veel onrust voorin. 

"Het is continu puzzelen en teren op jonge gasten die niet zo goed zijn als Frenkie en Matthijs"

PANTELIC PODCAST-OPRICHTER ARCO GNOCCHI

Ziyech en Blind

De Amsterdammers mogen daarom van geluk spreken dat Hakim Ziyech en Daley Blind terug zijn. Want door alle blessures draaide de motor bij Ajax de laatste tijd wat stroef, vond Gnocchi. "Er is geen één keer met dezelfde basiself gespeeld. Waar het vorig jaar toch altijd een zekerheidje was wie er ging spelen. Het is continu puzzelen en teren op jonge gasten die niet zo goed zijn als Frenkie en Matthijs."

Varela

Toch zal ook deze wedstrijd niet begonnen worden met de sterkst denkbare opstelling aan de kant van Ajax. Want door de schorsing van André Onana staat reservedoelman Bruno Varela op doel. Het is in elk geval te hopen dat hij zijn fouten in de verloren wedstrijd tegen Jong Utrecht kan goedmaken.

De wedstrijd tegen Getafe begint vanavond om 18.55 uur in het Coliseum Alfonso Pérez.

Lees ook