Ga naar Content

Gerelateerde videos

Van dwarsbalk tot piketpaaltje: pioniers recyclen sloophout

AMSTERDAM - Axel Hendriks van Beelen Next gelooft heilig in het idee dat sloophout uit de bouw kan worden hergebruikt. Met een kleine groep enthousiaste pioniers werkt hij in de Amsterdamse haven aan het realiseren van dat ideaal. In de praktijk leert hij hoe oude balken het beste verzaagd kunnen worden tot piketpaaltjes. 

Foto:

Het lijkt zo simpel. Houten balken redden van de sloop en verzagen tot nieuw bruikbaar hout.  In de praktijk blijkt het lastiger dan gedacht. Onder het motto 'niet lullen maar poetsen' wordt er veel geëxperimenteerd.

De grote sloopmachines vissen oude balken als luciferhoutjes uit het puin. En met een nijptang worden de balken vervolgens 'spijkerarm' gemaakt. Dat is handwerk en dus een arbeidsintensief, dat behalve de nodige manuren ook geregeld een zaagblad kost. 

Praktische oplossing

"Wij geloven meer in de praktische oplossing", aldus Axel Hendriks. "Ik ga liever nu aan de slag met een project dat vijftig procent besparing oplevert, dan dat ik drie jaar moet praten om de ideale oplossing te vinden."

Ideaal is het nog niet en geld wordt er nog niet verdiend, maar de houten piketpaaltjes liggen in de schappen van houthandel Pontmeyer en worden door Beelen zelf gebruikt.

Ondernemen
Bekijk meer verhalen over ondernemen op onze themapagina