Ga naar Content

Minister erkent na onderzoek NH Nieuws: "Niet al het plastic kan uit compost gehaald worden"

NOORD-HOLLAND - Afvalverwerkers kunnen niet al het plastic dat via GFT-afval in compost terechtkomt eruithalen. Dat blijkt uit de antwoorden van de minister op Kamervragen. Aanleiding voor die vragen was onderzoek van NH Nieuws dat we in samenwerking deden met de Plastic Soup Foundation. 

Foto: NH Nieuws

Compost dat afgelopen jaar gratis is uitgedeeld aan inwoners, zit vol met plastic. In mei 2019 schreven we al over het feit dat volkstuinders een groot aantal stukken plastic op hun tuintjes vonden. Nader onderzoek wees in december uit dat het compost ook duizenden deeltjes (met het oog niet waar te nemen) microplastic bevat. Dit leidde tot Kamervragen van D66, PvdA en GroenLinks.

"Het is helaas niet mogelijk om de kunststoffen volledig uit te filteren"

Stientje van Veldhoven, minister voor Milieu en Wonen

Minister voor Milieu en Wonen Stientje van Veldhoven heeft deze vragen nu beantwoord en daaruit blijkt onder meer dat zij erkent dat compost plastic kan bevatten.  "Met zeeftechnieken tijdens het composteringsproces is een groot deel van deze bodemvreemde materialen, waaronder kunststoffen, voor het composteringsproces te verwijderen. [...] Met deze inspanningen wordt veel bereikt, maar het is helaas niet mogelijk om de kunststoffen volledig uit te filteren."

Lees ook

De minister wijst in haar antwoorden met de beschuldigende vinger naar consumenten. "Het meest bepalend voor de hoeveelheid (micro)plastics in het gft-afval is het scheidingsgedrag van consumenten en bedrijven."

Normen aangescherpt

De normen voor bodemvreemde materialen in compost (waaronder plastic) worden de komende jaren wel aangescherpt. Nu mag er nog maximaal 5 gram plastic per kilo aanwezig zijn. Dat gaat vanaf 2022 terug naar 3 gram per kilo van stukjes groter en vanaf 2026 wordt verder ingeperkt naar 2,5 gram per kilo. In 2029 wordt de norm opnieuw bekeken, zo blijkt uit de antwoorden. Daarmee wordt overigens niet voorkomen dat microplastics in de grond komen, omdat die vanwege het kleine formaat niet binnen die norm vallen.

De minister verwijst ook naar onderzoek naar de gezondheidsrisico's van microplastic. Dat wordt op dit moment uitgevoerd door ZonMw, de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. De resultaten van dit onderzoek, waar aan ook het Rijksinistituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meewerkt, verwacht Van Veldhoven in de zomer.

Lees ook