Start van hoofdcontent

ALKMAAR

nl

"Bij ons ICT-bedrijf gaat het om de mensen"

24 februari 2020, 09.06 uur · Door David van Meggelen en Isabel Broersen

ALKMAAR - Bij het Alkmaarse bedrijf ICT-VanafMorgen is personeel met een afstand tot de arbeidsmarkt van harte welkom. Oude computers worden weer als nieuw gemaakt, zodat we aan het einde van de rit minder elektronica hoeven weg te gooien. En met wat geduld en goede raad vinden de werknemers vaak alsnog hun weg naar een gewone baan.

Foto: ICT VanafMorgen - NH/marc ruyg

"Bij ons draait het in eerste instantie om de mensen", zo vat bedrijfsleider Marcel van Basten de bedrijfsfilosofie samen. "Het is altijd mooi als we aan het eind van de dag allemaal lachend naar huis gaan."  De jongens en meiden zijn dolblij met hun werk, waarmee ze niet alleen aan hun eigen toekomst werken, maar ook een bijdrage leveren aan een duurzamere wereld.

Voor veel gebruikers zijn computers na een paar jaar te oud. Ze worden dan vaak vervangen door een sneller exemplaar waardoor de berg afgedankte elektronica snel groeit. Toch kan het ook anders: met een simpele aanpassing is afgedankte apparatuur vaak nog goed bruikbaar. Bovendien wordt er in veel apparaten gebruikgemaakt van grondstoffen als goud, die simpelweg te waardevol zijn om zomaar weg te gooien. 

Data wissen

ICT-VanafMorgen krijgt van bedrijven als Tata Steel of de Volksbank oude laptops, pc's en routers aangeleverd. Als dat nog niet is gebeurd, zorgen de medewerkers van het Alkmaarse bedrijf er eerst voor dat alle data op de harde schijven wordt gewist. Vervolgens wordt de apparatuur opgeknapt en verkocht, of gedoneerd aan een goed doel. Een deel gaat via de groothandel naar Oost-Europa.

Eigen broek ophouden

Wat echt 'over de datum' is, verdwijnt naar de shredder waar waardevolle grondstoffen gescheiden worden.  Het bedrijf werkt met mensen 'met een afstand tot de arbeidsmarkt' maar krijgt geen cent subsidie. "We moeten onze eigen broek ophouden", aldus Marcel van Basten. "We leveren alle ICT-diensten en onze mensen hebben de benodigde kennis in huis." 

Ondernemen
Bekijk meer verhalen over ondernemen op onze themapagina