West-Friesland

NL
V

Enkhuizen moet miljoenen bezuinigen vanwege tekorten sociaal domein

19 februari 2020, 15.39 uur · Door Lotte Stekelbos

ENKHUIZEN - De komende drie jaar zal de gemeente Enkhuizen miljoenen moeten bezuinigen om de tekorten voor jeugdhulp en wmo-ondersteuning te dekken. Het is nog niet bekend hoe en op welk vlak de Enkhuizer dit mogelijk in de eigen portemonnee gaat voelen.

NH Nieuws

De bezuinigingen zullen vanaf volgend jaar van start gaan. De eerste maatregelen worden meegenomen voor de kadernota van 2021, die eind juni door de gemeenteraad wordt vastgesteld. Dit is het startpunt voor bezuinigingen die nog de komende drie jaar zullen duren.

Er zijn tekorten ontstaan door de extra kosten die de gemeente Enkhuizen, net als alle andere gemeentes in Nederland, zelf moet dragen. Het rijk heeft namelijk besloten dat dit voortaan bij de gemeentes komt te liggen. Het gaat daarom ook om structurele tekorten.

Tekort begon in 2018

Burgemeester en wethouders van Enkhuizen vragen de raad om met elkaar te bepalen waar kan worden bezuinigd en waar vooral niet. Begin vorig jaar werd de raad al geïnformeerd dat er tekorten aan zaten te komen. In 2018 werd namelijk al een een tekort van 2,2 miljoen geconstateerd door jeugdhulp en de wmo-ondersteuning. Dit tekort is structureel opgelopen naar weer 2,3 miljoen in 2019.

Omdat de kosten steeds toenemen en niet meer weggaan, gaat de gemeente ook op zoek naar structurele maatregelen.

💬 Mail ons met jouw verhaal!
Heb jij tips, een verhaal te vertellen of een interessante foto gemaakt? Stuur ons jouw nieuws via [email protected]!