Ga naar Content

Formule 1-vervoer over het strand: "Die Zandvoortse meeuwen zijn wel wat gewend"

ZANDVOORT - De gemeenteraad van Noordwijk heeft gisteravond ingestemd met het vervoer van drie Formule 1-teams via het strand naar Zandvoort. En dus ligt nu het balletje bij de gemeenteraad van Zandvoort.

Foto: Adobe Stock

"Wandelaars zijn er ook niet welkom. Je moet het gewoon niet willen" 

Maaike Kope, PvdA-raadslid

Net als in Noordwijk zijn in ieder geval GroenLinks en PvdA tegen. Dit vanwege het natuurgebied Noordvoort dat er last van zou kunnen krijgen. GroenLinks heeft al een motie klaarliggen.

Voor PvdA-raadslid Maaike Koper is het een helder verhaal. "Er zijn aan het begin van de Formule 1 afspraken gemaakt. Daar stond niets over strandvervoer en helemaal niet door een natuurgebied. De coureurs worden al met een helikopter gebracht, ok, maar dit gaat gewoon een stap te ver."

Onder andere Red Bull Racing zal personeelsleden vanuit Noordwijk over het strand laten rijden richting de Dutch GP. Hiervoor zullen zij door een reservaat rijden dat negen maanden geleden bestempeld is als stiltegebied. Maaike Koper: "Wandelaars zijn er ook niet welkom. Je moet het gewoon niet willen."

Maaike Koper Fractievoorzitter PvdA Zandvoort - NH Nieuws

Formule 1 onder een vergrootglas

PVV-raadslid Ronald van Tiggelen ziet geen probleem in de auto's over het strand. "Het lijkt me best logisch, al moet je het natuurlijk wel met een andere snelheid dan op het circuit doen. Ik heb me laten vertellen dat zeehonden er weinig last van hebben en de Zandvoortse meeuwen zijn wel wat gewend. Er rijdt al genoeg verkeer over het strand, zoals venters en de reddingsbrigade, dus waarom nu niet? Alles wat er gebeurt met de Formule 1 ligt onder een vergrootglas. Er zijn bepaalde types die alles willen aangrijpen om het in een negatief daglicht te plaatsen. Ik zeg jongens: Laten we er een mooi feestje van maken."

Ronald van Tiggelen Gemeenteraadslid PVV Zandvoort - NH Nieuws

Veel steun andere partijen: Weer negatieve blik naar F1

Andere partijen in de gemeenteraad zien ook geen grote bezwaren. GBZ-raadslid Astrid van der Veld-de Groot laat weten dat haar fractie verdeeld was, maar ‘dat de meerderheid geldt in de politiek.’  Ze vervolgt: "Het natuurgebied is er pas negen maanden en dus zullen de dieren waarschijnlijk niet veel last van de auto's hebben. En voor die tweetal zeehonden, zijn wij niet per se tegen."

Ook de Ouderen Partij Zandvoort en VVD laat weten op voorhand niet tegen te zijn. Peter Kramer, raadslid van OPZ: "Er gaat ook andere voertuigen over het strand. Er wordt weer met een negatieve blik naar de Formule 1 gekeken. Laten we het eerst eens een jaar aankijken en dan evalueren hoe het is gegaan."

Martijn Hendriks van de VVD vertelt dat zijn partij zich eerst in wil lezen alvorens een duidelijk standpunt in te nemen. "Maar mijn eerste reactie is: Waarom zouden we tegen zijn?"