Ga naar Content
West-Friesland

Hoogwouds Festival 'Hoognodig' mag toch doorgaan van Opmeer: "Zo blij en opgelucht"

21 februari 2020, 11.10 uur · Aangepast 21 februari 2020, 11.29 uur
Door: Lotte Stekelbos · Foto: Hoognodig Festival - Fabian Postma

HOOGWOUD - Van teleurgesteld naar ontzettend blij: het Hoogwoudse festival genaamd Hoognodig heeft toch een fiat gekregen van de gemeente Opmeer om dit jaar het feest te mogen organiseren. "We zijn ontzettend blij en opgelucht", vertelt mede-organisator Robin Veeken.

Het was voor de organisatie een spannende ochtend vandaag. Zij werden door de gemeente uitgenodigd voor een gesprek over de toekomst van het festival. De doorgang voor dit jaar stond namelijk op losse schroeven, vanwege de klachten over geluidsoverlast van de vorige editie.

Toen Robin en zijn collega's een paar weken geleden te horen kregen dat ze misschien niet door mochten gaan, hebben ze alles op alles gezet om voorspoed te beloven. Ze huurden een extern bureau in die ze dit jaar zou helpen met hun geluidsmanagement en beloofden zich hier streng aan te houden.

Nieuwe strenge regels 

Uiteindelijk heeft de gemeente aangegeven dat ze het weer wil proberen met de mannen, mits ze zich aan de regels houden en een paar dingen aanpassen in het plan. "We wilden het festival dit jaar opschalen naar 1.400 mensen, dat moet naar 800. Daarnaast hebben we dus een professioneel bedrijf die ons helpt, maar we moeten ook een bedrijf inhuren die de metingen voor ons gaat doen op de dag zelf. Alle eisen die zijn gesteld, zijn echt prima", aldus Robin.

De gemeente gaat zelf ook de omgevingsdienst inzetten op de dag van het festival, die gaat samenwerken met het bedrijf vanuit Hoognodig. "Zo zijn er van beide kanten geen verrassingen achteraf."

In gesprek met omwonenden

Voor Robin is één van de belangrijkste zaken om met de omwonenden te praten. "Dit willen we graag zelf maar de gemeente ook. De mensen die vorig jaar een klacht hebben ingediend worden uitgenodigd om met ons in gesprek te gaan. Ze kunnen dan alle zorgen met ons delen en wij vertellen wat we doen en waarom we het doen."

De jonge organisatoren geven aan dat ze blij zijn met 'de tweede kans'. "We zijn blij en opgelucht dat we door mogen gaan. We waren zo bang dat het over zou zijn. We gaan er dit jaar gewoon echt iets moois van maken en dan kijken we volgend jaar weer samen verder hoe de toekomst eruit ziet."

💬 Mail ons met jouw verhaal!
Heb jij tips, een verhaal te vertellen of een interessante foto gemaakt? Stuur ons jouw nieuws via [email protected]!

Lees ook