Ga naar Content

Jarenlange strijd, maar veelbesproken Muider scheepswrak ligt er nog altijd

MUIDEN - Het getouwtrek over het weghalen duurt ondertussen al achttien jaar, maar tot nu toe zonder resultaat: scheepswrak Elisabeth Smit ligt nog altijd weg te rotten in de havenmond van Muiden. Het einde van jarenlang gesoebat tussen de gemeente Gooise Meren en de eigenaar van het schip lijkt nog niet in zicht.

Foto: Joost Lammers / NH Nieuws

De ooit majestueuze driemaster deed halverwege vorige eeuw dienst als mijnenveger, tot het jaren later naar Muiden kwam. Het schip bleek vooral in de jaren negentig populair voor onder meer dagtochten.

Doorn in het oog

Daar was aan het begin van deze eeuw weinig meer van over: al vanaf 2002 ligt de Elisabeth Smit weg te rotten in de haven van Muiden. Voor de gemeente Gooise Meren is het wrak al jaren een doorn in het oog. Ze zien het het liefst zo snel mogelijk verdwijnen. Maar dat 'zo snel mogelijk' schiet maar niet op. Ondertussen brokkelt het schip steeds verder af: elke storm maakt de schade steeds groter.

Lees ook

Afgelopen december waagde de gemeente Gooise Meren nog maar eens een poging. Met een zogeheten 'last onder bestuursdwang' werd eigenaar Pam van Lohuizen gedwongen om het wrak voor 1 februari weg te halen. Als hij dat niet zou doen, zou de gemeente dat zelf doen op kosten van de Muider.

Overgangsrecht

Van Lohuizen stapte naar de bestuursrechter. Daar betoogde hij dat hij het wrak best wil weghalen, maar dat hij dat niet zomaar kan. Het schip (of wat daar nog van over is) weegt zeven ton. Ook zegt hij dat de meeste spullen niet meer van hem zijn, zo schrijft het MuiderNieuws dat bij de rechtszaak was. Bovendien stelt Van Lohuizen dat het schip wel degelijk op de plek in de havenmond mag liggen. De Muider streek er in de jaren zeventig neer toen er nog geen bestemming voor het gebied was. Toen dat er een decennium later wel kwam, was er sprake van een overgangsrecht.

De gemeente Gooise Meren moet van de bestuursrechter gaan uitzoeken hoe het zit met dat overgangsrecht. De deadline voor Van Lohuizen om zijn wrak weg te halen is door de rechter met zes weken verlengd. Het blijft daarmee afwachten of en wanneer het scheepswrak eindelijk weggehaald wordt.

NH Nieuws nam eerder samen met Pam van Lohuizen een kijkje bij zijn voormalige schip.

Monumentale driemaster ligt al 16 jaar weg te rotten in de haven van Muiden - NH Nieuws / Robert Bianchi

💬 NH Gooi-nieuwsdienst
Meld je aan voor de NH Gooi-nieuwsdienst via WhatsApp en ontvang elke werkdag het belangrijkste nieuws uit 't Gooi op je mobiel. Stuur 'NH GOOI AAN' naar 0888505651!