Ga naar Content
Noord-Holland

Honderden boeren op weg naar Den Haag

19 februari 2020, 06.22 uur · Aangepast 19 februari 2020, 08.16 uur
Door: Redactie · Foto: Inter Visual Studio / Daniëlle Rood

Vandaag gaan ook Noord-Hollandse boeren weer op pad om te protesteren tegen het stikstofbeleid. De landelijke actiedag wordt georganiseerd door Farmers Defence Force (FDF), voorafgaand aan de nieuwe stikstofberekeningen van het Mesdagfonds en het Tweede Kamerdebat van donderdag.

Zo'n 200 tot 300 boeren uit Noord-Holland hebben aangegeven te gaan protesteren. In totaal verwacht het FDF zo'n 7500 boeren in Den Haag.

We houden je op de hoogte

NH Nieuws volgt de boerenprotesten de hele dag, en 's ochtends zijn we aanwezig op verschillende locaties in Noord-Holland. Blijf op de hoogte via onze website en de app!

Morgen presenteert het Mesdag-Zuivelfonds namens de boeren een alternatieve berekening van de stikstofdata die het RIVM eerder publiceerde. Om niet af te leiden van de cijfers van donderdag, heeft FDF besloten het protest een dag eerder te organiseren. Daarnaast debatteert de Tweede Kamer over de stikstofcrisis.

Niet over de snelweg en niet op het Malieveld

Om discussies over de trekkers te voorkomen, heeft het FDF voor dit protest een gedragscode opgesteld voor de deelnemende boeren. Daarin vragen ze alle deelnemers om niet over de snelwegen richting Den Haag te reizen.

Ook hebben de gemeente Den Haag en Staatsbosbeheer de boeren verboden te protesteren op het Malieveld. De gedragscode van FDF roept de boeren op zich hieraan te houden en te protesteren op het naastgelegen Koekamp.

Gisteravond arriveerden de eerste boeren al in Den Haag (en later vertrokken ze weer):

200218_Boerenprotest - NH Nieuws

Uitkoop en verduurzaming

Vorige week maakte minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bekend dat het kabinet 350 miljoen euro uittrekt voor de uitkoop van boerenbedrijven, en 172 miljoen voor het verduurzamen van stallen. Zij noemde het een eerste stap, maar niet de oplossing voor het stikstofprobleem.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!

Lees ook