Start van hoofdcontent

Noordkop & Texel

nl

Jan mag geen vuilnis meer opruimen op Texels strand: "Ik probeer goed te doen"

18 februari 2020, 16.28 uur · Aangepast 18 februari 2020, 18.18 uur · Door Redactie

TEXEL - Al jaren ruimt Jan van der Star het strand De Slufter op Texel op. Hij heeft containers neergezet en rijdt eens per week met zijn auto het zand op om die te legen. Totdat de gemeente hem liet weten dat niet langer toe te staan. 

Adobe Stock

"Het was jaren goed en nu ineens niet meer", vertelt Van der Star beduusd. "Vanaf paal 21 heb ik drie of vier bakken geplaatst en daar werd altijd goed gebruik van gemaakt."

De gemeente Texel heeft Van der Star laten weten een ander beleid te hanteren. "Ze zeiden dat er ondergrondse bakken zouden komen. Maar die zijn er al jaren. Het was jaren goed en nu ineens niet meer. Ze geven nog als reden dat ik de badgasten stoor. Als ik de de bakken ga legen dan rijd ik om 7.00 uur 's ochtends het strand al op. Dus wie stoor ik dan?", vraagt hij zich af. "Ik vind het een rare redenering. Ik probeer alleen maar goed te doen."

Zeevervuiling

Van der Star vreest nu dat de rommel de zee in zal drijven: "Er worden hoopjes troep bij de strandpalen gelegd. Als ze dan een keer te laat zijn met ophalen of het is hoog water, dan drijft alles zo de zee in. Of het waait de duinen in." 

"We willen er graag samen uitkomen"

Wietske Weel, woordvoerder gemeente texel

Daniella Ernsting Koorn helpt al sinds haar jeugd met het opruimen van het Texelse strand. Ze is dan ook erg verbaasd over het bericht van de gemeente. "We ruimen zoveel rommel op. Het is heel jammer. Ik wil niet gaan demonsteren maar wil iedereen oproepen om foto's van de rommel op het strand te maken. Deze sturen we dan weer door naar de gemeente."

In overleg

Gemeente Texel laat aan NH Nieuws weten dat ze vrijdag met Van der Star om tafel gaan. "We willen er graag samen met hem uitkomen", zegt een woordvoerder. Na dat overleg zal de gemeente verdere toelichting geven.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!