Start van hoofdcontent

Haarlem

nl

Dominieke ontwikkelde een kaart met stadswandelingen door Haarlem voor slechtzienden

18 februari 2020, 13.39 uur · Aangepast 18 februari 2020, 14.24 uur · Door Geja Sikma

HAARLEM - Dominieke Bos uit Heemstede ziet nog maar een klein cirkeltje van het gezichtsveld van iemand met volledig zicht. Nogal een belemmering als je graag stadswandelingen maakt. "Maar ik hou niet van klagen, ik hou van goede ideeën aandragen." Ze heeft een reliëfplattegrond van Haarlem laten maken, met een route langs hoogtepunten. 

Op het Stationsplein van Haarlem staat sinds kort een speciale stadskaart voor blinden en slechtzienden. Maar wat heb je daaraan als je eenmaal aan de wandel bent? Blindengeleidehond Nike let op dat Dominieke niet omver gereden wordt. Haar witte stok helpt haar bij het oversteken. Maar de enorme geplastificeerde stadskaart is nu net zo belangrijk voor haar. 

"Daarmee kan ik in het verschil voelen hoe ik moet lopen"

Dominieke bos

"Ik volg de spitse lijn. Alle andere lijnen die het blauwe lijntje van de route niet hebben, zijn veel platter. Dus daarmee kan ik het verschil voelen, hoe ik moet lopen", demonstreert Dominieke. 

Zo vindt ze makkelijk haar weg naar Loutje, zoals het standbeeld van Laurens Janszoon Costers op de Grote Markt liefelijk door de Haarlemmers wordt genoemd. En ook dan tast Dominieke als slechtziende niet in het duister.

Het gezichtsveld van Dominieke. Foto: NH Nieuws

QR code

Op de achterkant van de reliëfkaart staan braillecijfers en QR-codes. Via een app op de telefoon krijgt Dominieke van een beeldbeschrijver te horen hoe Loutje eruitziet. "En de beeldbeschrijver vertelt wat meer details dan het standaard VVV-praatje", legt ze uit. "Want ik kan niet zien hoe het beeld er precies uitziet." 

Maar zelfs een slechtziende is op een gegeven moment wel uitgekeken op Haarlem. Dominieke probeert nu in samenwerking met het Bartiméus-fonds reliëf-plattegronden met stadswandelingen in 25 Nederlandse steden te laten maken. Dat zijn steden die al veel doen voor de toegankelijkheid van de stad voor blinden- en slechtzienden, dus dat moet volgens Dominieke wel lukken. "En dan komen de andere 370 gemeenten ook wel", denkt ze.

De kaart is tegen een borgbedrag te lenen bij eht VVV-kantoor op de Grote Markt. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!