Start van hoofdcontent

Gooi

NL
V

Hilversum slaat kritiek op HOV-plannen in de wind: aanpassingen kosten te veel tijd en geld

18 februari 2020, 13.49 uur
Door Sjoerd Stoop · Foto: Google Streetview

HILVERSUM - Een stevig pak kritiek, maar er wordt niets mee gedaan: burgemeester en wethouders van Hilversum leggen een reeks bezwaren van de Commissie voor Welstand en Monumenten (CWM) over de geplande tunnel onder de Oosterengweg en het werk bij Anna's Hoeve naast zich neer. De reden: wel iets met de kritiek doen kost te veel tijd, maar bovenal ook veel geld.

Alles draait om drie vergunningen die de gemeente Hilversum nog moet verlenen voor de aanleg van de tunnel onder de Oosterengweg en de fly-over en natuurbrug over Anna's Hoeve. Voordat de gemeente die vergunningen kan verlenen heeft ze een advies nodig van de welstandscommissie. Die onafhankelijke commissie beoordeelt of het uiterlijk van nieuwe bouwwerken wel past in de omgeving.

Flinke bezwaren

Juist daar gaat het mis: de Hilversumse welstandscommissie heeft flinke bezwaren tegen het uiterlijk van de bouwwerken. De commissie stelt een 'architectonisch, landschappelijk en stedenbouwkundig uitgangspunt' en noemt de ontwerpen 'een willekeurige optelsom van oplossingen om te voldoen aan de verschillende randvoorwaarden en regelgeving'. Burgemeester en wethouders worden door de commissie dan ook opgeroepen om alle ontwerpen 'serieus te heroverwegen'.

Het Hilversumse college gaat dat advies echter niet opvolgen. Vooral omdat dat voor een 'flinke vertraging en dito kosten' zou zorgen. Er wordt gesproken over enkele maanden en 'meerdere miljoenen'. Dat geld, maar bovenal die tijd, heeft Hilversum niet. Het werk aan de tunnel onder de Oosterengweg moet eind volgende maand al gaan starten. Uitstel is niet mogelijk, omdat bijvoorbeeld de buitendienststelling van het treinverkeer daar al geregeld is.

Meer kritiek

Hilversum verleent de vergunningen nu alsnog. Dat komt het college weer op kritiek te staan van onder meer de raadsfractie van de SP.

Hoewel het college het recht heeft om de adviezen van de welstandscommissie naast zich neer te leggen, noemt de SP de keuzes en de argumentatie van burgemeester en wethouders 'twijfelachtig'. De partij stelt er raadsvragen over en wil dat de kwestie nog een keer besproken wordt in de commissievergadering.

💬 NH Gooi-nieuwsdienst
Meld je aan voor de NH Gooi-nieuwsdienst via WhatsApp en ontvang elke werkdag het belangrijkste nieuws uit 't Gooi op je mobiel. Stuur 'NH GOOI AAN' naar 0888505651!