Ga naar Content
Noord-Holland

Garnalenvissers woedend om inperking uren: "Als je geen uren maakt dan kan je wel stoppen"

15 februari 2020, 17.18 uur
Door: Redactie · Foto: Adobe Stock

NOORD-HOLLAND - Garnalenvissers hebben teveel gevist in de Waddenzee en de Noordzeekustzone. Minister Schouten van Landbouw en Voedselveiligheid wil het aantal visuren flink terugbrengen.

De vissers mochten in 2017 en 2018 in maximaal 130.000 uur vissen in de beschermde natuurgebieden. Maar mediapartner NOS meldde vandaag dat er elk jaar meer dan 200.000 uur gevist is.

Vissers zijn niet te spreken over het verminderen van het aantal visuren: "Daar hoef je geen rekenwonder voor te zijn", zegt Dirk Koster, een boze garnalenvisser. "Visserij bestaat uit uren maken. Als je geen uren kunt maken, dan kan je wel stoppen."

Dat de visserij minder is, oké daar kan je mee leven. Maar hier is niet tegen te vechten

Anonieme visser

Pim Visser van de Vereniging van Kottervissers vindt de regels te moeilijk uitvoerbaar en onnodig. "De regels hebben geen invloed op de natuur", zegt hij. "Het effect van storm Ciara en storm Dennis is veel groter dan die lichte garnalennetten."

Een visser die niet bij naam genoemd wil worden maakt zich nu zorgen om de toekomst: "We hebben net geïnvesteerd in een nieuw schip", vertelt hij boos.

200215_garnalenvissers - NH Nieuws

Wij als Hollanders bestaan toch als maritiem gebeuren?

Garnalenvisser Dirk koster

Minister Schouten van Landbouw en Voedselveiligheid wil nu beter gaan handhaven. Voor de twee vissers kan dat grote gevolgen hebben. "Ze zijn systematisch de boel helemaal kapot aan het maken", vertelt de visser. "Er is niet meer tegen te vechten. Je wordt gewoon wanhopig."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!