Spectaculair gelijkspel voor Jong AZ op bezoek bij Excelsior

ROTTERDAM - Jong AZ heeft een uitgelezen kans laten liggen op een verrassende overwinning op Excelsior Rotterdam. Bij een 3-3 stand met nog twee minuten te gaan miste Thijs Oosting echter een penalty door op de lat te schieten. Joerie Church en Richonell Margaret (2x) maakten de Alkmaarse doelpunten.

Met Excelsior trof Jong AZ een tegenstander waar het de afgelopen weken onrustig was. Marinus Dijkhuizen werd twee weken geleden teruggehaald als trainer nadat Ricardo Moniz was ontslagen. Vorige week wonnen de Rotterdammers bij Helmond Sport (1-4).

Op een hard schot van Brandon Ormonde-Ottewil op de paal na gebeurde er niet veel in de eerste fase van de wedstrijd. Na 34 minuten bracht Joerie Church daar verandering in. De rechtsback kreeg veel ruimte en haalde uit vanuit de tweede lijn: doelpunt. De bal verdween keurig in de linkerhoek en keeper Maarten de Fockert was kansloos. Excelsior zette daar weinig tegenover.

Kort na rust kregen de Alkmaarders een grote kans. Richonell Margaret nam een lage voorzet prima aan en zette zichzelf zo voor De Fockert. Die tikte het harde schot weg met zijn been. Even later scoorde Margaret wel toen Sander Fischer een fout maakte en daarmee verdubbelde hij de voorsprong van Jong AZ.

Volop doelpunten

De Rotterdammers gingen op zoek naar doelpunten en dat lukte ze ook. Rai Vloet maakte al snel de aansluitingstreffer voor Excelsior. Jasper Schendelaar pakte een paar ballen, maar kon niet voorkomen dat Elías Már Ómarsson de stand gelijktrok. De IJslander werkte een voorzet van Ormonde-Ottewil binnen. Het was de aanzet voor een spannende slotfase van de wedstrijd waarin van alles gebeurde.

Spectaculaire slotfase

Eerst zorgde Ahmad Mendes Moreira namelijk voor een Rotterdamse voorsprong met een bijzonder fraaie vrije trap. Félix Correia scoorde een minuut later alweer de 3-3 en de Alkmaarders hadden het duel winnend af móéten sluiten. Twee minuten voor tijd kende scheidsrechter Laurent Willems namelijk een strafschop toe aan Jong AZ. Thijs Oosting miste de uitgelezen kans echter door op de lat te schieten. Het bleef dus bij 3-3.

Jong AZ staat nu veertiende met 26 punten. Zondag speelt MVV Maastricht, dat twee punten lager staat, nog tegen Go Ahead Eagles.

Opstelling Excelsior Rotterdam: De Fockert; Aberkane (Horemans/84), Fischer, Oude Kotte, Ormonde-Ottewil; Burger, Vloet (Meijer/80), Bruins; Verhaar (Mendes Moreira/71), Ómarsson, Zwarts

Opstelling Jong AZ: Schendelaar; Church, Jacobs, Gullit, Savastano; Koopmeiners, Taabouni, Selacek; Oosting, Margaret, Correia