Start van hoofdcontent

West-Friesland

NL
V

Nieuwe tentoonstelling 'Zee vol verhalen' in Zuiderzeemuseum feestelijk geopend

14 februari 2020, 15.34 uur · Aangepast 14 februari 2020, 15.47 uur · Door Sander Huisman

ENKHUIZEN - De nieuwe, vaste tentoonstelling: 'Zee vol verhalen' van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen werd gisteravond feestelijk geopend. De tentoonstelling is vanaf vandaag te bewonderen in het binnenmuseum.

Kenneth Stamp Fotografie

Museumdirecteur Stephan Warnik is super trots op de nieuwe tentoonstelling in het museum. "De Zuiderzee leeft voort! De verhalen over de Zuiderzee komen tot leven en worden op een eigentijdse en frisse, moderne manier gepresenteerd."

Niet alleen met meer dan 600 objecten, maar ook met de verhalen van inwoners zelf wordt het verhaal verteld over de voormalige Zuiderzee. Zij vertellen over hoe het vroeger ging ten opzichte van nu, over hun dagelijks leven én hoe de Afsluitdijk de langlopende strijd tussen mens en water voorgoed veranderde.

Maken binnenzeeën binnenvetters?

Schrijfster Eva Vriend sprak gisteravond tijdens de opening van de tentoonstelling. Hier werd ook haar nieuwe boek gepresenteerd. Daarnaast sprak emeritus hoogleraar Herman Pleij, die antwoord gaf op de vraag: 'maken binnenzeeën binnenvetters?'.

"Dat eigengereide, dat directe is nog steeds erg herkenbaar in de bevolking rondom de Zuiderzee", vertelt Pleij. "Het is een nalatenschap, die iedereen met zich meedraagt. Het is mentaal goed, dat niet in je genen zit, maar je aanmaakt om een identiteit te creëren."

"De tentoonstelling brengt de verhalen verbluffend in beeld", gaat hij verder. "Ze vertellen hoe het werkelijke leven verliep na de ervaring van de mensen die het meemaakten."

Bekijk hieronder de fotoreportage die werd gemaakt tijdens de feestelijke opening.

💬 Mail ons met jouw verhaal!
Heb jij tips, een verhaal te vertellen of een interessante foto gemaakt? Stuur ons jouw nieuws via [email protected]!