Ga naar Content

Annette strijdt voor een persoonlijkere aanpak op basisscholen

NOORD-HOLLAND - Annette van Valkengoed startte in 2007 een school genaamd 'Laterna Magica'. Daar wordt basisonderwijs op een ongebruikelijke manier verzorgd. Annette: "Het is een vrije ruimte waar je het leven oefent. Een plek waar nieuwsgierigheid geprikkeld blijft voor een kind, verbeeldingskracht ontwikkeld wordt en ze betrokken raken met de wereld. Je ziet en voelt daar de diepere waarden van het leven."

STRIJDERS ONDERTITELD AFL 20 - NH Nieuws

Voordat ze met het project begon was Annette werkzaam als leraar op een basisschool waar de leerproblemen onder kinderen in snel tempo toenamen. Sommigen kwamen steeds moeizamer mee in de klas en verloren hun motivatie. "Op een bepaald moment dacht ik: Ik ga het helemaal anders doen", vertelt Annette. 

Ze bouwde een 'restaurant' in de schoolgangen en liet haar leerlingen spelenderwijs aan de gang gaan met reken- en leesoefeningen. Deze aanpak bleek een succes. "Er gebeurde een klein wonder, want kinderen kregen zin in het leren. Dit ging steeds beter." 

Na dit eerste succes ging ze Onderwijswetenschappen studeren om het antwoord te vinden op vragen zoals: 'Waarom zijn er eigenlijk aparte klaslokalen?' En 'Waarom kan een kind blijven zitten?' 

Persoonlijke aanpak

In 2007 kreeg ze de mogelijkheid om een school te bouwen waar de persoonlijke aanpak van kinderen centraal staat. Hier wordt op een compleet nieuwe manier nagedacht over het overbrengen van lesstof. Op haar nieuwe school vind je geen jaargroepen en klaslokalen, maar praktijkvoorbeelden uit het 'echte leven', zoals een nieuwsredactie en een weerstudio.  "Als je op Laterna Magica komt zie je 850 kinderen, met 850 individuele ontwikkelingsplannen."

Kritiek

"We kregen de afgelopen jaren veel kritiek en tegenwind. Mensen zeggen bijvoorbeeld dat deze manier van lesgeven niet in de Nederlandse regelgeving past. Anderen zijn van mening dat kinderen met een 'uitdaging' veel meer moeten oefenen met thema's, zoals rekenen en lezen. Annette: "Tegen die mensen zeg ik: Het kan wel. Onderwijs kan echt leuker en beter worden gegeven. Als we de standaardisatie loslaten kunnen we het kind als geheel gaan zien."

Podcast

Alle afleveringen van Strijders kan je vinden via Spotify, iTunes of een andere podcastapp. Iedere vrijdag komt een nieuwe aflevering online, die je kan downloaden zodat je hem kan luisteren op het moment dat het jou uitkomt.

Volgende week aflevering 21 van Strijders met Nick Hoogendorp , mede-oprichter van jongerenorganisatie 'Triple Threat', die zich inzet om jongeren van de straat te houden.