Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

Oud-topjudoka Henny wil kabaddi groot maken in Nederland: "Hierin kan ik weer mijn ei kwijt’

13 februari 2020, 18.02 uur · Aangepast 13 februari 2020, 20.50 uur · Door Redactie

Oud-topjudoka Henny Pleizier heeft een nieuwe sportliefde. Hij wil de contactsport kabaddi groot maken in Nederland. “Hier kan ik weer mijn ei in kwijt en mijn sportiviteit. Ik heb het nodig, want ik heb uitdagingen nodig in mijn leven, vertelt Henny in NH Buurten.

De van oorsprong Indiase sport wordt in meer dan veertig landen gespeeld en heeft een miljoenen kijkers. De oud-judoka vindt dat de sport alles in zich heeft om te groeien in Nederland.  “Het is echt een kijksport en snel. Er zijn geen rustige momenten.“

Samen met goede vriend Pamma Dhes is hij een nationaal team gestart. Ook heeft het duo onlangs de Nederlandse Kabaddi Bond opgericht. De eerste stap richting zijn nieuwe droom is succesvol. Het Nederlands team is tweede geworden tijdens hun eerste EK in Glasgow afgelopen oktober.

Kabaddi wordt gespeeld met twee teams van zeven spelers op een veld van 12 meter lang. Het is een fysieke sport en een soort tikspel, maar dan ingewikkelder. Het vraagt spelers die tegen een stootje kunnen. Henny heeft daarom vooral gescout onder judoka’s en rugbyspelers. “Judo is anders, maar judoka’s zijn wel heel sterk. Ze kunnen tackelen en mensen op de grond leggen. Dit soort elementen zie je terug in het kabaddi spel."

Henny werd in zijn topsportcarrière meervoudig Nederlands kampioen en Europees kampioen. De gezondheid van de oud-judoka laat het niet meer toe om te sporten of judolessen te geven. Zijn knieën zijn versleten. Zijn zoon Kaisan neemt het stokje over. Hij geeft lessen en heeft ook leiding over hun sportcentrum in Gein.

In Amsterdam Zuidoost is Henny Pleizier een begrip. Al ruim 35 jaar brengt hij buurtbewoners bij elkaar en laat ze sporten. Zo zijn bijvoorbeeld judokampioenen en broers Guillaume en Dex Elmont hun sportcarrière begonnen bij Henny.