Start van hoofdcontent

DEN HELDER

nl

'Drill-rap': is het puur entertainment of het uitlokken van geweld via muziek?

12 februari 2020, 14.14 uur · Aangepast 13 februari 2020, 12.44 uur · Door Cas van Vliet

DEN HELDER - Er ontstond vorige week politieke onrust over zogenoemde 'drillvideo's' in Den Helder. ChristenUnie-raadslid Dina Polonius gaf aan bezorgd te zijn over de video's, waarin jongeren elkaar al rappend bedreigen. "Het is puur uitlokken van geweld dat leidt tot daden. Je moet tenslotte wel uitvoeren wat je zegt!" Maar wat is drill-rap?

Foto: Screenshot

Afgelopen september werd de 18-jarige Jay-Ronne Grootfaam - als rapper bekend onder de aliassen RS en TrappyDemon en lid van drill-collectief FOG uit de Venserpolder - in een flat in de Amsterdamse wijk de Bijlmer met een mes in zijn nek gestoken. Hij overleed een dag later in het ziekenhuis. Alexio F., de dader van de moord, behoort tot een rivaliserende drillgroep die bekendstaat als KBS, uit de zogeheten K-buurt in Amsterdam. Beide groepen daagden elkaar uit en beledigden elkaar via zelfgeproduceerde muziekvideo's op YouTube.

Wat is drill-rap?

Drill is een agressieve rapvorm die zich kenmerkt door gewelddadige, nihilistische teksten, met daaronder een door het zogenoemde 'trap'-genre beïnvloede beat. De inhoud is rauw, niet melodieus en gaat vaak over het harde leven op straat. Terugkerende thema's zijn drugs(handel), overvallen, moord en alle criminele elementen die hieraan zijn verbonden. De muziekstroming ontstond ongeveer tien jaar geleden in het zuidelijke stadsdeel van Chicago, waaide over naar Engeland en later naar de rest van de wereld.

Een kenmerkend aspect van het genre zijn de dreigende videoclips die (vaak op YouTube) worden uitgebracht. Deze staan vaak volledig in het teken van het pronken met wapens.

Op de straten van Chicago betekent 'drilling' doorboren (met kogels). Toen de muziekstroming naar Engeland kwam, werden de geweren in de videoclips vervangen door messen, omdat vuurwapens daar nu eenmaal een stuk moeilijker verkrijgbaar zijn dan in de Verenigde Staten. In Nederland wordt dit fenomeen gekopieerd. In de Engelse en Nederlandse videoclips wordt veelvuldig gezwaaid met jungle- en slagersmessen, ijspriemen, en schroevendraaiers.

Een video van de doodgestoken Jay-Ronne Grootfaam, aka 'RS' en 'TrappyDemon' (FOG/YouTube)

Noord-Holland

Hoewel er door heel het land drillgroepen actief zijn, wordt er door de rappers in Noord-Holland het actiefste geproduceerd. Sinds de dood van Jay-Ronne Grootfaam houdt de politie ze nauwlettend in de gaten. Alleen al in Amsterdam heeft men zeven verschillende drillgroepen in beeld laten brengen. In totaal bezitten de harde kernen van deze groepen ruim tachtig leden. Daaromheen verzamelen zich een onbekend aantal meelopers. In West en Nieuw-West is er één groep actief, in Zuid-Oost vijf groepen en in Zuid ook één groep. Buiten Amsterdam zijn er naast Den Helder ook in Zaanstad drillgroepen actief.

De Pijp

Southside Music Group is op dit moment het belangrijkste drill-label van Nederland en de drijvende kracht achter een groep genaamd 73 De Pijp, binnen de drillscene bekend als één van de meest talentvolle acts van het moment. De twee eigenaren van het label hebben volgens het Parool een verleden in de beruchte 'Van Wougroep' uit De Pijp. Een van hen stond ooit terecht voor bedreiging, drugshandel, straatroof en poging tot moord. De ander stond onder meer terecht voor diefstal en heling. In totaal telt de harde kern van 73 De Pijp op dit moment dertien jongeren, waarvan er drie in de Monitor Top400 en Top600 van de Amsterdamse Politie geregistreerd staan. Een lid zit vast in de gevangenis.

Een drill-rapsessie van 73 De Pijp in de studio van 101Barz. (BNNVARA/YouTube)

De eerste single en videoclip genaamd 'De Pijp' van 73 De Pijp. (7even 3/YouTube)

Discussie

Zet drill-rap beïnvloedbare jongeren aan tot geweld? De Amsterdamse politie gaf eerder aan een verband te zien. Het bespreken en verheerlijken van geweld is niet nieuw binnen het rapgenre. Wel nieuw is de zeer jonge leeftijd van sommige drillgroepen en het gegeven dat sommigen van hen er niet voor terugdeinzen om persoonlijke bedreigingen daadwerkelijk uit te voeren.

Van een aantal drillgroepen is bekend dat bepaalde leden zichzelf al langer (lees: vóór de komst van drill) bezighouden met de criminele activiteiten waarover zij nu rappen. Leden van KBS, de drillgroep waartoe Alexio F. behoorde, waren vanaf 2015 al in beeld bij de politie. In totaal worden er 24 misdrijven aan de groep verbonden, variërend van diefstal en straatroof tot inbraak en bedreiging.

Een van de eigenaren van Southside Music Group zei eerder tegen 3voor12 dat de gewelddadige inhoud “puur entertainment” is. Toch lijkt het erop dat men na alle recente media-aandacht aan het imago poetst: in de laatste videoclip van 73 De Pijp komt nog maar één keer vluchtig een shot met een mes erin voorbij.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!