Ga naar Content
Gooi

Geboortegolf bij Gooise schaapskudde: 10 lammetjes geboren, nog bijna 200 te gaan

10 februari 2020, 17.48 uur · Aangepast 10 februari 2020, 18.02 uur
Door: Rachel Morssink · Foto:

LAREN - Klein, schattig en nog een tikkie stuntelig. Bij de grote schaapskudde van het Goois Natuurreservaat is de geboortegolf losgebarsten. Schaapsherder Rozenn Le Buhan maakt lange dagen: "De eerste 10 zijn geboren, nog 177 te gaan."

De jaarlijkse babyboom van de kudde is een bijzondere periode. "Ik kijk er altijd erg naar uit. Het blijft mooi om te zien. Zo'n pasgeboren lammetje waar nog stoom afkomt, met de moeder erbij. Echt prachtig," vertelt Rozenn.

Geboortegolf bij Gooise schaapskudde - NH Nieuws

Ze hoeft vaak niet te assisteren bij de bevalling zelf. "Het zijn Drentse heideschapen, die bevallen meestal zelfstandig. Ze zoeken een rustig plekje op en opeens staat daar dan een lam," vertelt ze.

Toch maken de schaapsherders van het Goois Natuurreservaat lange dagen. "Om 06.00 uur is de eerste controle en om 23.00 uur de laatste. We houden alles goed in de gaten. Als ze 's nachts buiten mogen, controleren we alles nog een keer om 03.00 uur."

Meer dan honderd lammetjes

Gelukkig krijgen de herders hulp van twee heuse verloskunde-stagiairs. "Heel bijzonder om dit mee te maken," vertelt Mees Dijkstra. Hij volgt de opleiding diermanagement en logeert samen met Thomas Louw bij de kudde. "Ik hoop wel zo'n honderd lammetjes te zien als we over 1,5 week weggaan," zegt Thomas. 

De schapen en lammetjes van deze kudde zijn niet te bezichtigen voor het grote publiek. In april zijn de lammetjes van de kudde in Blaricum wél te bewonderen.

Stagiair Mees Dijkstra vertelt hieronder hoe een schaap bevalt.
(Tekst loopt door onder video.)

200210_Lammetjes-bevalling-inline - NH Nieuws

En natuurlijk was de storm van gisteren wel even spannend voor de kudde. Schaapsherder Rozenn vertelt hier hoe het ging.

200210_Lammetjes-STORM-inline - NH Nieuws

💬 NH Gooi-nieuwsdienst
Meld je aan voor de NH Gooi-nieuwsdienst via WhatsApp en ontvang elke werkdag het belangrijkste nieuws uit 't Gooi op je mobiel. Stuur 'NH GOOI AAN' naar 0888505651!

Lees ook